Ponedeljak 31.07.2017.
22:33
Vestionline

Linta: Zabrana održavanja Sabora u Morpolači je skandal

A. Čukić
Miodrag Linta ponovo osuo paljbu po hrvatskim vlastima

Linta je rekao da su organizatori morali da otkažu skup zbog bezbednosnih razloga jer su dva braniteljska udruženja posredstvom lokalnog medija "Zadarski list" pre desetak dana širila mržnju prema Srbima, ističući da Srbi svaku svoju slavu pretvore u veličanje četništva i velikosrpstva, te dovode pevače iz Srbije koji pevaju o Krajini i četnicima.

- Postojala bi opasnost da i ove godine budu ugroženi životi srpskih povratnika i njihovih rođaka i komšija koji su došli iz Srbije i drugih država u svoj rodni kraj - naveo je Linta u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim rečima, glavni razlog vandalskog ponašanja hrvatskih branitelja jeste to što su srpski povratnici i nekadašnji stanovnici sela Morpolača 2015. godine, uoči Svetog Ilije, na seosko groblje postavili krst visok 6,5 metara, koji je osveštao tadašnji vladika dalmatinski Fotije, i najavili da će započeti gradnju crkve posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom.

- Od tada su počele verbalne pretnje hrvatskih branitelja jer se protive povratku Srba na vekovna područja i ideji da Hrvatska bude multietnička država u kojoj Srbi neće biti građani drugog reda - naglašava Linta.

On je podsetio da je 1. avgusta prošle godine nasilno prekinuto održavanje Drugog sabora Morpolačana jer je hrvatska policija dozvolila hrvatskim braniteljima da dođu na skup, zapale srpsku zastavu, popnu se na binu i na mikrofon govore da je Hrvatska do Zemuna, a istovremeno su blokirali i saobraćajnice da bi sprečili najavljeni dolazak Srba iz Kistanja i Đevrsaka.

- Oko 300 okupljenih Morpolačana, od kojih su više od polovine bila deca, bilo je u strahu zbog ugrožene lične bezbednosti - naglašava Linta.

On je ukazao da je hrvatska policija, dozvolivši nezakonito i proustaško ponašanje hrvatskih branitelja, poslala jasnu poruku da Srbi nemaju pravo slobode, mirnog okupljanja i njegovanja običaja i tradicije.

Linta je rekao da je u selu Morpolača koje se nalazi kod Benkovca, prema popisu stanovništva, 1991. godine živelo 407 stanovnika, od kojih 389 Srba.

2024 © - Vesti online