Ponedeljak 31.07.2017.
17:34
B92

"Nadala sam se da je Vučić iz Amerike došao sa rešenjima"

www.mc.rs
Rada Trajković

Gostujući u Vestima B92, direktorka organizacije Evropski pokret Srba je rekla da je jasno da nije bilo promena, da su pale maske i da je neistina da je vlada proevropska.

- Takva rešenja, a izneo ih je potpredsednik Vlade i šef diplomatije (Ivica Dačić), vode ka destabilizaciji, ne samo Srba i Srbije, već čitavog regiona - kaže Trajkovićeva.

Gošća Vesti je rekla da bi, ukoliko se ispostavi da je to zvaničan stav države, takva razmišljanja bila veliki problem.

- Lično se više oslanjam na ono što je rekao predsednik države. Ipak, računala sam da je iz Amerike došao sa novim rešenjima i da je tamo lobirao za neka nova rešenja. Očekivala sam da će predsednik novoj administraciji u Vašingtonu izneti činjenice o tome koliko je proces nezavisnosti Kosova neodrživ. Međutim, vidimo da se on o tome zvanično ne izjašnjava - rekla je Trajkovićeva.

Kako je navela, svi znaju da je pitanje Kosova i Metohije pitanje koje mora da se reši, ali za to u ovom trenutku "nema uslova".

- Sa kosovske strane mi nemamo pregovarače, ne postoje nikakvi ustupci, a imamo neodgovornost i neozbiljnost sa obe strane. Imali smo Ahtisarijev plan, pa onda potpisan Briselski sporazum, a ništa se ne realizuje - rekla je Trajkovićeva.

Ona smatra da lideri nemaju snage ni ideje kako da vode Kosovo dalje i da postoji prostor, ali da je potrebno da obe strane predlože "kreativna rešenja koja bi vodila stabilizaciji prostora". Kako kaže, nažalost, atmosfera u Srbiji je takva da "svi koji drugačije misle, odmah bivaju etiketirani".

- Mladi Albanci su u desetinama hiljada već napustili Kosovo, jer su proevropski orijentisani i ne vide se tamo. Tamo se sada useljava jedan vrlo brzo rastući projekat kalifata, ekstremnog muslimanskog faktora, koji nažalost ima svoju podršku u institucijama i bezbednosnom sistemu - rekla je Trajkovićeva.

2024 © - Vesti online