Ponedeljak 31.07.2017.
14:48
Vestionline, Tanjug

Pens provocira Rusiju: NATO će braniti Baltik

Reuters
Obećao zaštitu baltičkim državama: Majk Pens

SAD sa predsednikom Trampom na čelu, čvrsto stoje iza našeg " Člana pet koji govori o međusobnoj zaštiti. Napad na jednog od nas je napad na sve nas", rekao je Pens novinarima na sastanku sa predsednicima Estonije, Litvanije i Letonije u Talinu.

Kako navodi agencija, međusobna zaštita je od vitalnog značaja za tri male bivše države Sovjetskog saveza koje se graniče sa Rusijom i koje su bile pod okupacijom sovjetskih trupa skoro pet decenija pre nego što su ponovo postale nezavisne 1991 nakon raspada Sovjetskog saveza.

Primećujući da Tramp "zna da je bezbednost osnova našeg napretka", Pens je istakao da će Amerika i baltičke države tražiti nove načine za to jačajući i međusobnu trgovinu koja trenutno iznosi do 3,5 milijardi dolara i sve veći broj međusobnih investicija.

On se prethodno sastao sa predsednicom Estonije Kersti Kaljulaid, predsednikom Letonije Rajmondsom Vejonisom i predsednicom Litvanije Daljom Gribauskajte.

Estonija trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom 28-člane Evropske unije.
Takođe je predviđeno da se Pens  obiđe NATO trupe iz Britanije, Francuske i SAD koje se nalaze u Estoniji.

Alijansa je rasporedila oko 4.000 vojnika i oružja u tri balticke države i Poljskoj kako bi se suprotstavila prisustvu Rusije u regionu Baltičkog mora.

Pensova poseta Estoniji je prva tačka evropske turneje, posle koje slede Gruzija i Crna Gora, dva druga regiona koji se, kako navodi AP, suočavaju sa snažnim pritiskom Rusije.

2024 © - Vesti online