Utorak 01.08.2017.
00:56
Ž. Marković - Vesti

Srbi blistali u Mocartovom gradu

Ž. Marković
Svečano otvorena manifestacija "Salcburški letnji festival"

U Mocatrovom gradu svečano je otvoren tradicionalni Letnji festival koji će trajati do 30. avgusta.

Čast da treću godinu zaredom budu deo grupe i svečanosti pripala je članovima KSZS-a.

Kao i prethodnih godina na poziv grada članovi našeg udruženja su se odazvali i zablistali na bini, što pokazuje da postoji dobra saradnja sa gradskim i kulturnim ustanovama.

Ž. Marković
Jedini predstavnici stranci: Hrvati i Srbi među 100 parova

Treba napomenuti da su za sada kao jedini predstavnici zajednica stranaca poziv za učešće u programu dobili hrvatsko i srpsko udruženje.

Članovi KSZS-a su i ovaj nastup iskoristili da brojnim posetiocima prikažu raznovrsnost i lepotu srpske nošnje, toleranciju i uvažavanje prema drugim kulturama.

Pored brojne publike podršku našem udruženju dao je i Nikola Marković, konzul Srbije u Salcburgu, koji je prisustvovao igri srpskog društva.

- Ovo je bio još jedan zapažen nastup članova KSZS-a i lepa promocija srpske kulture - istakao je Nenad Šulejić, predsednik društva.

U programu svečanog otvaranja deo starog grada je pretvoren u svojevrsnu binu.

Na svakoj raskrsnici, na svakom trgu se nešto događa - igra, pesma, grupe muzičara, bendovi, solisti-pevači, glumci, muzičari.

Svih dana trajanja manifestacije Salcburg će biti u znaku muzike, opere, pozorišnih predstava, koncerata.

Kroz grad će proći na hiljade gostiju, posetilaca, poznatih umetnika, glumaca, visokih političkih predstavnika, kako zemlje domaćina tako i mnogih evropskih i svetskih država.

Igra baklji

Kao završni čin dana, u večernjim satima izvodi se tradicionalna igra baklji. Fakeltanc se održava više od šezdeset godina u programu svečanog otvaranja festivala. Koreografija je sačinjena od trinaest slika, u kojoj učestvuje oko sto parova uglavnom članovi folklorno-narodnih društava iz grada i pokrajine Salcburg.
Izvedeno je i pozorišno delo "Jederman" koje se izvodi svake godine na otvorenoj pozornici u dvorištu salcburške katedrale. Glumac Tobijas Moreti ove godine imao je čast da dobije glavnu ulogu.

2024 © - Vesti online