Ponedeljak 31.07.2017.
18:11
Vesti

Šojgu se sladio ćevapima

O. Ikodinović
Meze i piće: General Valerij Gerasimov, Slavenko Terzić i Sergej Šojgu

Uoči nastupa pet posada srpskih oklopnjaka na Tenkovskom biatlonu, srpski vojni kuvari predstavili su našu nacionalnu kuhinju.

Šojgua su dočekali ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i vojni ataše pukovnik Budimir Gajić.

Srdačan zagrljaj ruskog ministra i srpskog ambasadora bila je potvrda čvrstog prijateljstva naših naroda i država.

Šojgu je obišao i štandove drugih armija čiji kuvari učestvuju u takmičenju, ali se dugo zadržao u šaljivom razgovoru sa srpskim vojnicima.

Na trpezi pred njim bile su punjene paprike, bela čorba, salate, razni mezetluci, bureci, mesa sa roštilja, štrudle, slavski kolač i drugi gurmanluci.

Kako se kaže lubenica?

Sa Šojguom su bili i studenti ruske Vojne akademije koji uče srpski jezik. Oni tokom igara kao prevodioci pomažu srpskoj delegaciji, pa ih je Šojgu preslišao.
- Kako se na srpskom kaže "arbuz" - presekao je jednu od studentkinja kojoj je naš ambasador pomogao odgovorom kao iz topa: "Lubenica."

Šojgu se odlučio za srpsku pršutu, ražnjiće i ćevape. Jedino nije hteo da proba šljivovicu, a o bjasnio je da više voli dunjevaču i pelinkovac.

Zadovoljan, Šojgu se našoj ekipi zahvalio na srpskom jeziku: "Hvala lepo!"

Kada je obišao sve ekipe, ruski ministar se sa delegacijom povukao u jedan od VIP šatora.

Ubrzo potom našim kuvarima stigla porudžbina: "Ministar Šojgu traži ćevape." U rekordnom roku bili su ispečeni i posluženi.

Tenkisti usporili

Naši oklopnjaci prvog dana Tenkovskog biatlona stigli su na cilj treći u trci s gađanjem u kojoj su učestvovali i Rusi i Kirgistanci. Srpska ekipa sada zavisi od rezultata ostalih 16 ekipa u drugim grupama, kako bi prošla među pr vih 12.
Fantastični ruski tenkisti pretekli su i Kineze koji su bili najbolji prvog dana takmičenja. Oni su pogodili sve mete i prošli stazu s preprekama za 19 minuta i 10 sekundi. Kirgistanci su to uspeli za 29:59 min, a Srbi za 31:02.

2024 © - Vesti online