Ponedeljak 31.07.2017.
09:29
Dojče vele

Da nije zbog Rusije: Zašto Pens baš sada putuje u Estoniju, Gruziju i Crnu Goru?

Reuters
Da li učvršćuje uticaj SAD u Evropi: Majk Pens

Uz konstataciju da saopštenja za javnost ponekada odaju i zrno istine, između redova i nenamerno, DW navodi da je poslednje saopštenje koje je došlo iz Bele kuće, a tiče se posete potpredsednika Majkla Pensa Evropi, upravo je takvo.

Po nalogu predsednika Trampa, potpredsednik Majk Pens će u periodu od 30. jula do 2. avgusta 2017. posetiti Talin u Estoniji, Tbilisi u Gruziji i Podgoricu u Crnoj Gori, stoji u prvoj rečenici saopštenja za izdatog prošlog meseca.

Ovo se naravno može protumačiti na različite načine, uzimajući u obzir Trampove javne nastupe o koristi transatlantskog vojnog saveza, njegovo oklevanje da potvrdi posvećenost kolektivnoj odbrani NATO, kao i želju za poboljšanje odnosa sa Moskvom, koji su učinili američke evropske saveznike veoma nervoznim i nesigurnim.

Da li su SAD dovoljno posvećene?

Predsednik Tramp nedavno je ipak omekšao svoj odnos prema Evropi, napokon potvrdivši dugo očekivanu posvećenost članu 5 ugovora o NATO koji kaže da je napad na jednu članicu te Alijanse napad na celu Alijansu.

Razlog leži možda u tome što je Tramp trenutno pod pritiskom zbog nekoliko istražnih procesa u vezi navodne povezanosti njegove izborne kampanje sa Rusijom, navodi "Dojče vele".

Ipak, jedan predsednikov govor neće biti dovoljan da u potpunosti ubedi evropske partnere da su im Sjedinjene Države u potpunosti posvećene.

Tu dolazimo do potpredsednika Pensa, koji je već i ranije pokušavao da ublaži evropsku strepnju za vreme minhenske Konferencije o bezbednosti nedugo nakon Trampove inauguracije, piše nemački državni radio.

Pens smiruje tenzije

Nema sumnje da potpredsednik treba da bude simbol jednog ozbiljnog i zrelog čoveka u Beloj kući, naročito kada je u pitanju evropska bezbednost i politika prema NATO - kaže Norman Nejmark, profesor istočnoevropskih i nemačkih studija te istorije na univerzitetu Stenford.

Mislim da je veoma dobar potez što će Bela kuća, možda ohrabrena od strane Stejt dipartmenta, poslati upravo njega u posetu ovim zemljama, dodao je on.

Marija Omeličeva, ekspret za bezbednost evroazijskog prostora sa Univerziteta Kanzas, misli da je cilj potpredsednikove posete da "potvrdi kontinuiranu američku posvećenost evroatlantskoj bezbednosti, NATO i principu kolektivne odbrane".

"Još kao kandidat za predsednika, a sada i kao predsednik, Tramp je stvarao tenzije u zemljama istočne i centralne Evrope, bivšim zemljama Varšavskog pakta, kao i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza", navodi ona, dodajući da je Pens savršen čovek da te tenzije i smiri, uzimajući u obzir njegovu političku prošlost, te uzdržan i miran stil.

Zašto baš te zemlje?

Pensove destinacije povezuje jedna nit, navodi "Doče vele" i dodaje da je to postojanje zabrinutosti zbog mogućeg zbližavanja Bele kuće i Kremlja.

Estonija, Gruzija i Crna Gora su se nekada brojale u neupitnu rusku sferu uticaja i sve tri su, milom ili silom, bile pod velikim uticajem Moskve. Danas su Estonija i Crna Gora članice NATO, dok je Gruzija u Partnerstvu za mir.

Na neobavezujućem referendumu 2008. je 77 odsto građana te zemlje bilo za priključenje NATO.

Čini se da je putovanje organizovano baš u pravo vreme jer će Rusija organizovati veliku vojnu vežbu duž svojih zapadnih granica, a isto će uraditi u Belorusiji u septembru. Te vežbe, koje uključuju desetine hiljada vojnika, zabrinjavaju SAD, NATO i baltičke zemlje, navodi nemački radio.

Sa druge strane, "Gruzijci su bili veoma napeti zbog mogućeg smanjenja budžeta za program američke vojne pomoći, predviđenim budžetom koji je Bela kuća objavila u proleće", kaže Omeličeva.

Američka vlada možda misli da je napravila grešku što nije bolje reagovala na samom početku rata između Rusije i Gruzije 2008. godine, kaže ona.

Da nije zbog Markovića

U Crnoj Gori, najmlađoj članici vojne alijanse i zemlji koja je do nedavno tradicionalno gajila dobre odnose sa Rusijom, Pensova poseta biće pokušaj učvršćivanja pozicije Zapadu, kaže profesor na Stanfordu Nejmark. Međutim i ovde bi mogao da postoji još jedan razlog što se baš ova mala država našla na spisku destinacija. "Pitam se", razmišlja Nejmark, "da li to ima neke veze s tim što je Tramp odgurnuo premijera Crne Gore na poslednjem samitu NATO",naveo je "Dojče vele".

2022 © - Vesti online