Utorak 01.08.2017.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline

5 rečenica koje nikako ne smete da izgovorite u Grčkoj

pixabay.com
Grčka nije uvek "tolerantna" kad su u pitanju turisti

Kako biste izbegli neugodne situacije, najbolje bi bilo da izbegavate ovih 5 rečenica u Grčkoj.

Baš je slatka, kako se beba zove?

U pitanju nije toliko uvreda koliko kulturološka stvar. Tradicionalno, Grci ne daju imena novorođenoj deci pre nego što je ono kršteno. Pre ovog specijalnog dana, roditelji se detetu obraćaju sa "bebe", ako je dečak ili "beba" ako je devojčica.

Javite mi se kada dođete u Srbiju

Osim ako ovo zaista ne mislite, ne izgovarajte. Grk, koji vas je sačekao sa otvorenim rukama neće razumeti da ne delite isti sveti odnos gostoprimstva i zato će vas definitivno kontaktirati kada dođe u vaš grad. U slučaju da mu se ne javite, ili niste kod kuće, biće veoma razočaran i povređen.

Daćete mi jednu tursku kafu

Uprkos tome što postoji jako mala razliak u načinu spremanja, naručivanjem turske kafe sigurno ćete ka sebi skrenuti neprijatne poglede lokalnog stanovništva. U Grčkoj se pije grčka kafa.

Da li ste ljuti na mene?

Grci nisu besni na vas, najverovatnije vas vole, posebno ako imate decu i obožavate svoju majku. Kada pričaju glasno, lako se uzbude ili deru - to je njihov način na koji pokazuju da im je stalo do nekoga i mogu se uvrediti ako pomislite suprotno.

Baš mi se sviđa ta slika, šal, broš, prsten

Ako ovo kažete Grcima, verovatno će želeti da vam tu stvar poklone. Zato, ako baš ne želite određenu stvar, nemojte govoriti ovo.

2019 © - Vesti online