Ponedeljak 31.07.2017.
05:00
Filip Simić

Bogdan Bogdanović za "Vesti": U reprezentaciji zato što volim

N. Đurović
Uvek spreman za Srbiju: Bogdan Bogdanović

Sada ga čekaju u NBA Sakramento Kingsi, koji su preuzeli prava na njega od Feniks Sansa i potpisali najskuplji ugovor sa jednim debitantom (rukijem) ikada: 27 miliona dolara za tri godine! Ono što su mnogim klincima sa narandžastom loptom snovi Bogdanu su stavke u biografiji ili dnevnom rasporedu vremena. Provešće pre Amerike još jedno, peto uzastopno, leto u reprezentaciji Srbije... I, kroz sve te uspehe, ide sa osobitim osmehom dečaka iz susedstva i toplotom koja se oseti čim mu se približite. Ovaj mladić od nepunih 25 godina sa tim osmehom, zavidnim rečnikom za jednog sportistu i strpljenjem ostvarenog čoveka odgovarao je na sva pitanja novinara.

Stiglo je vreme za Sakramento Kingse i NBA. Uzevši u obzir da ste bili prilično zauzeti, koliko ste stizali da pratite NBA?

Kiks samo u
Francuskoj

Rekli ste da ne osećate obavezu ili pritisak u reprezentaciji, ali od vas se ove godine očekuje više nego prethodnih?
- Naravno da se očekuje -e beži od odgovornosti Bogdan. Rezultati u prethodne tri godine su nametnuli ta očekivanja iako smo, možda ne objektivno, ali po mojim merilima, kiksnuli na EP u Francuskoj osvajanjem četvrtog mesta. Treba samo da se fokusiramo, pripremimo glave i cilj je poznat, apadamo medalju.

- I ja koji volim NBA nisam stizao da pratim rezultate, naročito ne timova koji nisu u plej-ofu. Naravno, kada sam bio u Feniksu zanimali su me samo oni, a kada su Kingsi preuzeli prava na mene pratio sam njih. Stvarno je teško pratiti sve zbog vremenske zone, ali mi bitne utakmice i doigravanje nisu promakli.

Samopouzdanja, znači, imate da možete da igrate u NBA?
- Naravno! Ne bih ni odlazio da nemam kategoričan je Bogdan.

Vaša karijera je praktično bila takva da ste se razvijali bez greške. Zvezdara, Žitko, Partizan, Fener, nije to bio brz put u NBA, ali je sve bilo perfektno... Čak je i zbog ugovora bolje što ste otišli ove godine, iako ste mogli prošle, jer ne biste mogli dobiti ovako jak ugovor pre isteka tri sezone od drafta, kakva je vaša poruka mladim igračima u vezi sa tim?
- Rekao sam i prošle godine da imam sreću da radim sa Predragom Stojakovićem i Vladom Divcem. Da sam prošle godine osvojio Evroligu verovatno bih više razmišljao da odem u Ameriku tada da ne bih gubio vreme pošto hoću da ostvarujem svoje snove i ciljeve i da se nadmećem u najboljem takmičenju. U Evropi sam ispunio svaki mogući lični i klupski cilj. Ostaje samo reprezentativni...

Hoće li biti i to za mesec i po dana?
- Zato smo svi tu, zato smo se okupili. Ali, tek je početak, ne treba još ići toliko unapred.

Sada kada ste došli na pripreme A tima kao evropski prvak i NBA igrač, da li se osećate drugačije, da li ste ispunjeniji?
- Išao sam korak po korak. U Partizanu sam hteo da osvojim sve što je moguće da se osvoji od timskih trofeja, da budem jedan od najboljih igrača ekipe i tvario sam to. Čak sam i u juniorskim selekcijama tako razmišljao. Otišao sam posle Partizana u Fenerbahče i tamo sam ostvario sve što sam želeo. Onda je došao trenutak u kojem sam mogao, bogu hvala, sam da biram šta ću i kako ću sa svojom karijerom i, eto, izabrao sam ono što mi je bio san od početka bavljenja košarkom, tada veoma dalek i ne toliko ozbiljan, ali se sada ostvario.

Odmoran na pripreme

Da li ste uspeli da se odmorite pre reprezentacije, učestvovali ste u tri takmičenja i osvojili tri trofeja?
- Jesam, iako je bila izuzetno naporna sezona, iako sam imao skoro dva meseca pauze zbog povrede. Na kraju sam jedva čekao da se završi, da odem negde na more da se opustim. I uspeo sam da stignem sve, da odem na more, u Ameriku i dođem na okupljanje nacionalnog tima.

Da li to stvara neki mir u glavi, u smislu ove obaveze u reprezentaciji sada?
- Ne smatram ja reprezentaciju obavezom! Dolazim ovde zato što volim i nikada nisam stvarao sebi neki pritisak od rezultata i ko zna čega. Ovde je bolje da se spremiš za sezonu, svakako je mnogo lakše da se spremiš timski, dosta lakše... Mnogo je teško da se spremiš kada si sam i sigruno bih napravio dosta propusta. Ovako, kada postoji organizacija, kada moraš da pratiš sve, a ja sam po prirodi takmičar, to me onda motiviše da se nadmećem sa ostalima ko će više, ko će bolje... Sve to utiče na dalji napredak.

Da li se i dalje takmičite?
- Takmičim se stalno potvrdio je Bogdanović jednu veliku istinu o asovima.

Da se vratimo na NBA. Jeste li ispratili prelazni rok?
Mnogo je teško to sve ispratiti. To se sve dešavalo dok sam bio na moru, a tada sam ugasio telefon, nisam ga toliko koristio na odmoru za privatne potrebe. Ispratio sam, naravno, šta se dešava u mom klubu, ali ovo ostalo ne. Tek kada sam otišao u SAD dešavale su mi se situacije da kažem sebi "stvarno je onaj prešao u drugi klub", a ono bilo pre mesec dana.

Tamo je prava mašina?
- Slažem se, to je neki drugi svet.

Konferencija u kojoj su Kingsi jača je nego ikada?
- Sakramento ima malo drugačiju strategiju od drugih. Meni će, možda, biti i malo teže da se naviknem, jer sam uvek prelazio u najbolje ekipe s najvišim ciljevima kao što su u Evropi Partizan i Fenerbahče. Drugačiji pritisak. Sad dolazim u ekipu koja treba tek za nekoliko godina da se razvije. Sigurno će mi trebati neki period adaptacije na to. Nadam se što kraći - nasmejao se Bogdanović osmehom po kojem ga pamte u svetu i dodao. - e može se od toliko mlade ekipe ni očekivati da odmah napravi rezultat. Kingsi su zato i doveli tri-četiri veterana na svim mogućim pozicijama ne bi li oni kontrolisali svlačionicu i teren, jer je reč o veoma mladim momcima. Ja sam u timu četvrti-peti po godinama, a tek punim 25. Imamo pet ili šest košarkaša od 18 do 19 godina. Zato se od njih ne može mnogo očekivati, ali za nekoliko godina sigurno će se moći reći "to je to".

Koliko će vam lično biti teško da se naviknete na to da niste u vrhunskom timu?
- Biće teško, ali ću se usredsrediti na trening i na svoje neke stvari i da budem što bolji - završio je Bogdan sa takmičarskom porukom. - Kako drugačije?

A. Čukić
Učitelj i učenik: Obradović i Bogdanović

Prijatelj Željko se nije mešao

Odlazite u NBA, kakva je bila reakcija trenera Željka Obradovića povodom te odluke?
On me je maksimalno podržao. Nikada nije stvarao nikakvu vrstu pritiska. Rekao je: "Šta god da odlučiš, ja ću te podržati. Ti znaš da ja nisam ljubitelj te košarke, mada imam nekoliko klubova koje volim." Rekao mi je da mu trebam u Feneru i da bi me zadržao i voleo da ostanem, ali da niti može niti hoće niti želi protiv moje volje i želje, jer me smatra prijateljem.

A Vlade i Peđa, šta su vam oni rekli?
Mi smo više pričali "onako", upoznavali se... Peđu sam jednom upoznao u Atini, čini mi se, a sada smo pričali više uopšteno. Rekao mi je da odlazak u NBA moram da shvatim kao da prvi put dolazim u jedan seniorski tim.

2024 © - Vesti online