Nedelja 30.07.2017.
18:44
Đ. Barović - Vesti

Radnici Goše: Od ponedeljka štrajk glađu

V. Sekulić
Umorni smo od mučenja: Milan Vujičić

- Blokadom zgrade bi bilo ugroženo obavljanje posla zaposlenima koji nisu u štrajku, čime bismo povredili Zakon o štrajku. Ne želimo da damo ikakvog povoda vlasnicima da nas otpuste - kaže Vujičić.

10 evra po danu

Radnici Goše su u poslednjih 120 dana dobili po 130.000 dinara (oko 10 evra dnevno). Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra. U štrajku je 250 radnika, a 70 njih je na poslu, a to su mahom oni koji posao obavljaju u administraciji.

Tokom jučerašnjeg dana u fabriku su stigli predstavnici Agencije za mirno rešenje radnih sporova kako bi pokušali da za pregovarački sto vrate i radnike i predstavnike vlasnika Goše. I pored jasnog dogovora u Vladi Srbije, taj dogovor je pao u vodu zato što, prema rečima radnika, generalni direktor nije želeo da im isplati po 100.000 dinara kao "znak dobre volje", da bi se vratili na posao.

- Direktor kaže da će nam novac isplaćivati tek onda kada se vratimo na posao. Tako smo i došli u situaciju da svakome od nas duguje po 600.000 dinara - odgovara Vujičić.

On navodi da će zavisno od rezultata razgovora sa stručnjacima iz Agencije i generalnim direktorom i radnici u ponedeljak odlučiti "na koju stranu" će se štrajk dug više od tri i po meseca nastaviti.

- Jedna opcija je da se ponovo blokira međunarodni železnički pravac, a druga da započnemo još jedan štrajk glađu - navodi Vujičić.
 

2024 © - Vesti online