Subota 29.07.2017.
11:48
Vestionline, Tanjug

Dolar je precenjen, a evro?

pixabay.com
 

Izveštaj MMF o eksternom sektoru, godišnja procena svetskih valuta i suficita i deficita vodećih svetskih ekonomija u razmeni sa inostranstvom, otkrio je da deficiti tekućih plaćanja postaju sve koncentrisaniji u pojedinim razvijenim ekonomijama, kao što su SAD, dok suficiti tekućih plaćanja ostaju karakteristični za Kinu i Nemačku, prenosi agencija Rojters. 

Iako je ocenjeno da je vrednost evra odgovarajuća za evrozonu u celosti, MMF smatra da je realan efektivni kurs evra potcenjen za 10 do 20 odsto kada su u pitanju nemački ekonomski fundamenti. 

Aprecijacija dolara u proteklih nekoliko godina je počivala na relativno snažnim perspektivama rasta, divergenciji monetarne politike SAD u odnsou na evrozonu i Japasn, kao i na očekivanim daljim fiskalnim podsticajama od Trampove administracije, ocenjuje MMF. 

Kreditor sa sedištem u Vašingtonu je preporučio američkim vlastima da preduzmu korake za smanjenje ogromnog deficita tekućih plaćanja, putem rezanja deficita federalnog budžetskog i donošenjem mera strukturalnih reformi usmerenim na povećanje stope štednje i unpređenje produktivnosti ekonomije.

2024 © - Vesti online