Petak 28.07.2017.
18:44
B. B. - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Baden-Virtemberg raj za penzionere

pixabay.com
Najviše penzije imaju žene u istočnom Berlinu

Tako žene koje su prošle godine otišle u penziju u proseku dobijaju 703 evra i time 347 evra manje od muškaraca koji primaju 1.050 evra mesečno. Najmanje rente dobijaju žene u Zarlandu - svega 555 evra, i to uprkos tome što su njihovi muškarci rangirani među top tri penzije. Radni vek žena u Istočnom Berlinu je duži i one godinama uplaćuju u penzijsku kasu, pa otuda primaju najviše penzije u celoj Nemačkoj, tačnije 981 evro u prošloj godini.

Razlike i u godinama

Prosečna starost penzionera u Nemačkoj je 63,9 godina. U proseku, muškarci na zapadu zemlje odlazili su 2016. u rentu sa 64 godine, a na istoku sa 63,6 godina. Žene na zapadu imaju prosek 64,4, a na istoku 63,4 godine.

Primetne razlike u primanjima po pokrajinama naročito su izražene između istoka i zapada zemlje. Te razlike su posledica relativno visoke nezaposlenosti na istoku posle ujedinjenja Nemačke.

Godinama su penzioneri na istoku dobijali veće penzije jer je njihova zaposlenost u vreme DDR-a bila daleko veća. Sada je obrnuta situacija i novopečeni penzioneri su znatno ispod zapadnog proseka.

Gledajući po pokrajinama, pravi penzionerski raj je Baden-Virtemberg. Oni koji su lane otišli u penziju primaju prosečno 1.101 evro, a u Severnoj Rajni - Vestfaliji i Zarlandu su proseci neznatno manji (1.095 evra).

Najniže penzije su zabeležene u Zapadnom Berlinu - muškarci primaju u proseku samo 869 evra, što je najniže i od svih istočnih pokrajina. Najviše penzije na istoku zemlje su u Istočnom Berlinu - u proseku 1.016 evra.
 

2024 © - Vesti online