Petak 28.07.2017.
11:58
Vestionline

"Dogovor Makedonije i Bugarske promeniće odnose u regionu"

Reuters
 

U intervjuu za kablovsku Televiziju 21, on je istakao da mora da pozdravi taj dogovor zato što misli da se radi o dogovoru koji će promeniti odnose ne samo između dve susedne zemlje, već i u regionu.

- To je primer kako dve zemlje mogu da reže dugogodišnji problem i otvore put saradnje u budućnosti - rekao je Žbogar. 

Dogovor Makedonije i Bugarske o dobrosusedstvu, kako je najavljeno, potpisaće u Skoplju 1. avgusta premijeri dve zemlje Zoran Zaev i Bojko Borisov. 

Taj dokument, koji su prethodnih dana usvojile vlade Makedonije i Bugarske, juče su u zajedničkom saopštenju pozdravile ambasade SAD u Skoplju i Sofiji, ocenjujući da je reč o ohrabrujućem primeru za rešavanje pitanja među susedima i da se njime povećava politička stabilnost i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana. 

Od važnijih partija u Makedoniji jedino opziciona VMRO DPMNE ima primedbe na dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom, za koji smatra da makedonske interese obuhvata samo delimično, a bugarske u potpunosti. 

Stranka Nikole Gruevskog traži izmene delova dogovora koji su usvojile dve vlade da bi ga podržala, dok iz vladajućeg SDSM ocenjuju da su ti zahtevi VMRO DPMNE samo dizanje političke prašine.

2024 © - Vesti online