Petak 28.07.2017.
09:37
Vestionline

Arheolozi na tragu Zavetnog kovčega?

Facebook/Associates for Biblical Research
 

Udruženje za biblijska istraživanja sprovodi iskopavanja u području drevnog grada Siloma. Istraživači veruju da se tabernakl (šator ali i kovčeg ili veća kutija u obliku kućice), za koji se veruje da se u njemu nalazi drveni zlatom optočeni sanduk u koji su smeštene ploče sa zapisom 10 zapovesti, nalazi na tom mestu. 

"Tek smo počeli da prikupljamo dokaze, ali smo uvereni da se tabernakl nalazi u Silomu", izjavio je direktor iskopavanja doktor Skot Stripling za Foks njuz. 

Arheolozi su ohrabreni pronalaskom velikog broja životinjskih kostiju na lokalitetu, za koje Stripling veruje da mogu biti u vezi sa načinom podnošenja životinjskih žrtava. Kosti su poslate u SAD na analizu. 

"Ako bi se pokazalo da kosti odgovaraju biblijskom načinu podnošenja žrtava i adekvatnom vremenskom razdoblju, onda bismo mogli da kažemo da imamo dokaze da je tabernakl negde u blizini", tvrdi Stripling. 

Na lokalitetu su, tokom četvoronedeljnih iskopavanja, pronađene brojne krhotine od grnčarije, nakit, mačevi i drugo oružje.

Facebook/Associates for Biblical Research
 

Za Zavetni kovčeg se tvrdi da je donet u Jerusalim oko 1.000. godine pre naše ere, a njegov nestanak se vezuje za vavilonsku opsadu i uništenje grada 587. godine p.n.e. Prema nekim verovanjima, Kovčeg je pretopljen zbog zlata kojim je bio pokriven, dok drugi smatraju da je ukraden i prenet u Jordan ili Etiopiju.

Stripling i njegov tim svoju potragu zasnivaju na informacijama iz biblijskih tekstova.

"Neki tvrde da je Biblija nepouzdan izvor. Mi smatramo da je veoma pouzdan. Za nas je Biblija ozbiljan istorijski dokument", rekao je Stripling za "Tajms of Izrael". 

Sa druge strane, profesor arheologije na Unverzitetu u Tel Avivu, Izrael Finklštajn smatra drugačije: 

"Biblijske tradicije bi trebalo čitati u kontekstu vremena u kome su nastale i ideologije njihovih autora. Ne može se im se pristupiti na tako pojednostavljen način", zaključuje on.

2022 © - Vesti online