Četvrtak 27.07.2017.
19:52
index.hr

Forin afers: Hrvatska i Rusija u velikoj borbi za Balkan

Reuters
Sve pohvale za premijera Hrvatske: Andrej Plenković

U tekstu se argumentuje zašto Zapadu treba Zagreb ako želi da zadrži svoj uticaj u regionu. Reč je o tekstu koji je pun "bizarnih tvrdnji", poput one da "stabilnost Hrvatske ima dalekosežne implikacije za SAD i Evropsku uniju", prenosi portal "Indeks".

Hrvatska je predstavljena kao zemlja koja može poremetiti odnose u "i dalje uzdrmanoj EU", čija je "umerena vlada najbolji saveznik Zapada protiv ruske ekspanzije u regionu". 

Hvalospev Plenkoviću

"Indeks" prenosi i da je u tekstu časopisa "Forin afers" premijer Andrej Plenković predstavljen kao velika politička nada, umereni političar kojem o glavi rade ekstremisti iz vlastite stranke. Zanimljivo je i da se ističe kako je Plenkovićeva vlada izabrala "politiku nemešanja" kada je reč o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te da je Hrvatska "vodeći glas jedinstva u EU". 

Plenković je pohvaljen i za to što je, nakon izbacivanja Mostovih ministara iz vlade, formirao "još umereniju koaliciju s liberalnim HNS-om", te u stranci odbranio svoju lidersku poziciju. 

Ipak, najveću pretnju Plenkoviću predstavlja "desno krilo HDZ-a", a kao potencijalni izazivač spominje se donedavni ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir. Plenković vodi Hrvatsku "progresivnim smerom", piše "Forin afers" iako ne navodi konkretne primere za to, ali se izražava strah oko toga hoće li uspeti nadigrati niz protivnika. 

Hrvatska je pod Plenkovićevom vlašću "vodila primerom i odbacila onu vrstu nacionalizma koji je ključan na istočnim granicama EU, posebno u Mađarskoj i Poljskoj", no još važnija je uloga koju igra na Balkanu, gde se direktno sukobljava s Rusijom. 

Antiruska politika

"Hrvatska je sa svojom ekonomskom i kulturnom težinom sada lider u jugoistočnoj Evropi, te hrvatska politika ima veliki uticaj na regionalnu dinamiku", smatra "Forin afers", koji kao neslužbeni komunikacijski kanal američkog spoljnopolitičkog establišmenta Hrvatsku čvrsto pozicionira u domaćoj desnici neomiljenu regiju. 

Za tu lidersku poziciju Zagreba ključno je da bosansko-hercegovačkim Hrvatima izostane podrška u njihovim namerama stvaranja trećeg entiteta u BiH, poručuje Dagmar Skrpec. 

Plenkovićeva vlada vodi "novu antirusku spoljnu politiku", čiji je cilj "region odmaknuti od Kremlja", te se hvali politika prema Ukrajini, kao i povezivanje s Albanijom i Crnom Gorom. Ističe se da je Slovenija "potpala pod ruski uticaj", ali je zato Hrvatska "ostala čvrst saveznik Zapada", pa se Plenković hvali i što je u vezi sa Agrokorom odbacio ruske predloge rešavanja krize. 

"Forin afers" zaključuje da bi gubitak vlasti "umerenog Plenkovića" nesumnjivo bio loš za region i Zapad, te hrvatskog premijera pozicionira kao ključnog američkog igrača na Balkanu, i to ponajviše u borbi protiv ruskog uticaja. 

Ni reč o Kolindi

"Indeks" ističe i da u celom tekstu nema ni reči o hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, kao ni njene "Inicijative tri mora", koju je pokrenula baš s Poljskom, prozivanom zbog ekstremnog nacionalizma. S obzirom na to, kao i na niz nategnutih konstrukcija u tekstu Dagmar Skrpec, ovaj se članak "Forin afers" teško može smatrati verodostojnom analizom, jer prvenstveno funkcioniše kao hvalospev Plenkoviću kao osobi na koju treba da igra službeni Vašington, umesto da se oslanja na ambicioznu predsednicu bez realnih ovlašćenja, ali s velikom željom za fotografisanjem, zaključuje "Indeks".

2024 © - Vesti online