Četvrtak 27.07.2017.
14:00
www.jutarnji.hr

"Jutarnji list": Američki udar na Rusiju osetiće i EU i Hrvatska

Reuters
 

Propadaju projekti zbog ruskih kontramera?

Naime, zbog sankcija bi mogli biti ugroženi mnogi projekti koji su u toku ili se planiraju, a neki od njih povezani su i s hrvatskim nastojanjima da se osigura distribucija gasa iz Azerbejdžana.

S druge strane, američka inicijativa o novim sankcijama, koju podržavaju i republikanci i demokrate, izazvala je u Moskvi ogorčene reakcije ruskih vlasti, uz pretnju da će biti preduzete protivmere prema svima koji će primeniti sankcije. 

Rusija je pripremila ekonomske i političke mere koje će biti usvojene ako Senat i američki predsednik Donald Tramp podrže nacrt zakona, a procena je da bi nastavak sankcija mogao zakočiti mnoge proevropske projekte, među kojima i one za koje je zainteresovana Hrvatska.

"Kada je reč o nama, mi ćemo kao i dosad slediti sve ono na što se odluči Evropska unija. Prostora za soliranje nema i Hrvatska u tom smislu neće preduzimati nikakve mere koje ne odobri Brisel", rečeno je "Jutarnjem listu" u diplomatskim izvorima.

Da li će EU ubediti Trampa?

Hrvatska privreda je do sada trpela veliku štetu zbog sankcija Rusiji, a podaci poslednjih godina pokazuju da bi izvoz brže rastao da nije bilo sankcija. Diplomate u Briselu kažu da će i ovaj put EU biti kolateralna žrtva američkih sankcija, pa se pokušava uveriti Trampova administracija da se od njih odustane ili da bar budu ublažene. 

Kako se sve više kvare odnosi nove američke administracije i EU, Hrvatska se našla u specifičnom položaju, jer je upravo na energetskom planu dobila veliku podršku od Vašingtona, navodi list. 

Procena je da bi posledice mogle osetiti i mnoge druge evropske države, pre svega Nemačka, jer bi trebalo da budu primenjivane i prema kompanijama koje učestvuju u gradnji ruskih gasovoda. Isto tako, ekonomski stručnjaci EU upozoravaju da bi sankcije mogle ugroziti projekte koji imaju za cilj smanjenje zavisnosti Evrope za ruskim energentima. 

Tako bi bio ugrožen Južni gasni koridor koji je trebalo da obezbedi Gruziju, Tursku, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku gasom iz Azerbejdžana, a kako i ruski Lukoil učestvuje u tom poslu sankcije bi mogle dovesti u pitanje ceo projekat, navodi "Jutarnji list".

2019 © - Vesti online