Sreda 26.07.2017.
14:31
Vestionline, Tanjug

Hojt Ji: SAD će odbraniti Zapadni Balkan od lošeg uticaja Rusije

Tanjug
Brajan Hojt Ji polaže velike nade u Balkan

Ji je uoči posete potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, poručio da će angažman SAD u regionu ostati snažan.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, smatra da će tako ostati i nakon najava da će budžet Stejt departmenta biti smanjen, što će umanjiti uticaj Vašingtona na krhke demokratije i time ih izložiti uticaju Rusije.

- Ipak, u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma, SAD i Rusija su saglasne i, kako kaže Ji, nastaviće blisko da sarađuju - rekao je Ji za Glas Amerike.

Ali, tamo gde Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će, kao što su već rekli i državni sekretar Tilerson i potpredsednik Pens, braniti interese i vrednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima, rekao je Ji i dodao:
"To je ono što činimo."

SAD će, rekao je, preduzeti korake da ojačaju zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja - bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. 

- Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu - kaže Ji.

Svaku demokratiju bi, kaže, trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori.

- Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se meša u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO-a, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne - rekao je Ji govoreći o suđenju organizatorima pokušaja državnog udara, od kojih su pojedini Rusi, koji su navodno planirali da ubiju premijera Mila Đukanovića i spreče Crnu Goru da se prikloni zapadu.

Ipak, pokušaj državnog udara u oktobru 2016. nije uspeo, a Crna Gora se u junu 2017. priključila NATO-u.

Moskva se oštro protivila ne samo članstvu Crne Gore u NATO-u, već je aktivno radila na tome da druge balkanske zemlje odvrati od evroatlantskih integracija i na taj način proširi svoj uticaj u regionu, preneo je Glas Amerike napominjući da se Rusija se, navodno, mešala i u makedonska unutrašnja pitanja više od decenije i koristila tradicionalne veze sa Srbijom da održi svoj uticaj.

Podseća se da su SAD su izrazile zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Srbiji, jer ga pojedine organizcije i vojni stručnjaci vide kao prikrivenu bazu za špijuniranje američkih interesa na Balkanu.

Ukazuje se da će poseta potpredsednika SAD Balkanu uslediće nakon što se u Beloj kući susreo sa novoizabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije ovog meseca.
 

2024 © - Vesti online