Utorak 25.07.2017.
22:14
Vestionline, Tanjug

Dačić ljut na Makedoniju: Mi priznali njih, a oni Kosovo!

Tanjug
Ne odlučuje država o obeležavanju Ilindena u manastiru: Ivica Dačić

- Nema to veze sa državom, to je manastir. Ne može država da odlučuje o tome. Oni se svake godine obraćaju nama, mi to pošaljemo crkvi, crkva sa njima komunicira, a vi znate kakvi su odnosi što se toga tiče. Tu nema nikakve dileme - rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Makedonijom i da su možda neke njegove izjave uticale na pogoršanje tih odnosa, Dačić je podsetio da je, kada je govorio o toj zemlji, rekao da smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, a da su oni kasnije priznali Kosovo i glasali za Kosovo u UNESKO.

- Kako sam ja narušio odnose što sam to rekao? Ja sam se sa njima razjasnio. Kako oni prema nama, tako mi prema njima i tačka. I ne samo sa njima, nego i sa svima drugima - rekao je Dačić.

Šef diplomatije istakao je da Srbija ima želju za poboljšanje odnosa sa Makedonijom i da je mnogo uradila na tome.

- Mi smo uložili u odnose sa Makedonijom. Oni su uvek glasali protiv naših interesa. Ne mogu sada da kažem bravo. Ljuti smo - rekao je Dačić.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je nedavno u Sarajevu da od vlasti Srbije još nije stigao odgovor na zahtev makedonskih vlasti da se dozvoli makedonskoj delegaciji da godišnjicu najvećeg makedonskog praznika - Ilindena, proslavi u Prohoru Pčinjskom, na teritoriji Srbije.

- Nadam se da ćemo dobiti odobrenje, ali ako ga i ne dobijemo, nećemo se naljutiti - rekao je Zaev.

2023 © - Vesti online