Utorak 25.07.2017.
21:35
E. V.

Đuričko ne šapuće: Političari ni pod pretnjom u pozorište

A. Čukić
Pričam jer drugi ne mogu: Nikola Đuričko

- Naše društvo je devastirano, nekako se estradizovalo, tabloiziralo, sve je otišlo dođavola i želja za konzumacijom kulture je skromna od vrha do dna. Čini mi se kada budemo na izložbama, operskim svečanostima i književnim večerima sretali naše ljude iz politike, onda ćemo znati da smo krenuli u dobrom pravcu. Ali, njih ne možete ni puškom da naterate da gledaju neku predstavu ili film - rekao je Đuričko za Tanjug.

On se osvrnuo na otkazivanje predstave "Don Kihot ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva" reditelja Zlatka Pakovića u novosadskom Studentskom kulturnom centru dan nakon predsedničkih izbora.

Razlog je, prema pisanju medija, bio upravo Đuričko, odnosno njegov politički angažman u Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića. A da li će se komad igrati u Beogradu?

- Naravno da hoćemo. Čudno je ovo vreme koje tera čoveka da sam preuzme stvari u svoje ruke i ja sam u tom uzrastu kada je pravo vreme za to. Ja sam siguran da ćemo mi igrati tu predstavu hteli oni to ili ne. Mi ćemo to da izvedemo svejedno - poručio je poznati glumac.

Upitan da prokomentariše izuzetno lošu situaciju u srpskoj kinematografiji, on je rekao da moramo da "gajimo ljude koji će se baviti filmom".

- Verujem u nas kao snalažljivo društvo koje je naviklo da bez ičega pravi nešto. Ali moramo da gajimo ljude koji će da se bave filmom, da im pružimo šansu da naprave i glupost i grešku, da izniknu u neke uspešne reditelje, pisce. Film je skupa i komplikovana igračka. Od Emirovog filma "Underground" mi nismo imali film u konkurenciji velikih festivala. Treba da budemo ambiciozniji - rekao je Đuričko i istakao:

- Kao što u vaterpolu ne može niko da potopi ove naše dečake, tako bih voleo i u filmu da pravimo autore. To zahteva dosta vremena, novca i strpljenja, da gajimo ljude koji će snimiti čudesne filmove na koje ćemo biti ponosni i koje ćemo voleti da gledamo.

Slobodan čovek

Svoj politički angažman Đuričko smatra za neminovnost. Kako kaže, u ovom trenutku deli vrednosti Pokreta slobodnih građana i ima želju da pomogne.

- Ja mislim da kao slobodan čovek koji ima više od 18 godina imam pravo na politički angažman ako mi je do toga. Kao slobodan čovek mislim da treba da iznosim svoje mišljenje. Ja podržavam kolege koje vole da budu slobodni i nezavisni, ali dajem punu podršku i onima koji neće ni reč da kažu, jer znaju da će, možda, nešto da im otkažu. Ja baš zato moram da govorim, jer mogu, a neko drugi ne sme - kaže Đuričko i dodaje:

- Nagomilali su se problemi i sada pokušavamo da nađemo izlaz. Stalno se čuje kuknjava, a ja se nadam da ćemo jednog dana prestati da kukamo i da ćemo naći neki model da funkcionišemo, pa makar pravili i 20 loših filmova godišnje, jer je neminovno u nekoj tački u vremenu to će biti možda i dobro.

"Pijavice" u februaru

Đuričko je pre neki dan završio snimanje filma "Pijavice" Dragana Marinkovića po romanu Davida Albaharija. Premijera se očekuje u februaru.
- To je priča o novinaru, piscu, koji hoće da izađe iz državne bezbednosti početkom devedesetih godina. Ali, to je nemoguće i onda primećuje da su svi ljudi oko njega namešteni - njegove žene, prijatelji, sve su to pijavice koje mu sišu krv. Drugi nivo je estetski sloj priče, a to je da su ulice i kafane prazne, nema vozila ni žive duše, sve je noću, čudna atmosfera - ispričao je Đuričko.


 

2019 © - Vesti online