Sreda 07.07.2010.
22:21
Vestionline

''Crvena furija'' u finalu SP

Pobedonosni gol za Špance postigao je defanzivac Barselone Karlos Pujol u 73. minutu utakmice.

Junak utakmice: Karlos Pujol (desno) u duelu sa Miroslavom Kloseom (levo)

Izabranici selektora Visentea del Boskea, koji su aktuelni prvaci Evrope, igraće u nedelju u finalu protiv selekcije Holandije, koja je u prvom polufinalnom meču pobedila Urugvaj sa 3:2. ''Crvenoj furiji'' je ovo prvi put u istoriji da će igrati finale svetskog prvenstva.

Zanimljivo je da je ranije u toku dana poznata hobotnica Pol predvidela pobedu Španije u polufinalnom susretu sa Nemačkom.

Nemačka će dan ranije igrati utakmicu za treće mesto protiv reprezentacije Urugvaja.
 

Obe ekipe su oprezno ušle u meč, a prvu šansu na utakmici imala je Španija u šestom minutu. Pedro je odlično uposlio Vilju, koji je našao sam ispred Nojera, ali je golman Nemačke odlično intervenisao. Nemci su prvu organizovanu akciju izveli u 15. minutu.

Ozil je ubacio loptu u protivnički šesnaesterac, ali je Kasiljas izbacio loptu ispred Švajnštajgera. Španija je u nastavku meča imala loptu više u posedu, a "crvena furija" je pokušavala preko Vilje da dođe do protivničkog šesnaesterca.

Nemci su prvi udarac o okvir gola rivala uputili u 32. minutu. Ozil je izveo kontranapad i dodao loptu do Trohovskog, koji je odlično šutirao sa oko 25 metara. Kasiljas je odlično intervenisao i izbacio loptu u korner. Poslednju šansu u prvom poluvremenu imala je Nemačka u 45. minutu. Klose je proigrao Ozila, koji je ušao u protivnički šesnaesterac, ali je na nemačkog fudbalera startovao Ramos.

Ozil se našao na zemlji, ali je mađarski sudija Viktor Kasai pokazao da se igra nastavi. Nemački fudbaleri su tražili penal, ali je Kasai samo odmahnuo rukom. Španija je ušla angažovanije u drugi deo meča, a Alonso je u 48. minutu šutirao pored gola. Dva

Nemačka u suzama


Nemačka štampa ocenila je da je Španija zasluženo otišla u finale, istakavši da ''pancerima'' ostaje da u meču sa Urugvajem osvojeno 2006. godine na SP u Nemačkoj.

minuta kasnije Ćavi je bio neprecizan, a u 55. minutu pokušao je i Vilja, ali lopta otišla daleko od gola Nojera. Španija je imala dve odlične šanse u 58. minutu.

Pedro je šutirao sa oko 20 metara, ali je Nojer odbio loptu u polje. Inijesta je primio loptu, a potom je dodao od Ćaviju, koji je ušao u peterac, a onda je centrirao u suprotnu stranu. Međutim, Vilja je bio prekratak za smesti loptu u mrežu. Nemačka je u 69. minutu imala idealnu šansu da dođe u vođstvo.

Podolski je centrirao sa leve strane, ali je Kasiljas odlično intervenisao posle šuta krosa. Španija je povela u 73. minutu. Ćavi je odlično izveo korner, a Pujol je glavom sa pet metara pogodio mrežu Nojera.

Nemačka je potom zaigrala angažovanije, a Španci su iz kontranapada pokušavali za uvećaju vođstvo. "Crvena furija" je 82. minutu imala kontru dva na jedan, ali je Pedro bio sebičan i nije hteo da doda loptu Toresu, koji je bio u idealnoj poziciji za postizanje gola. Španija je do kraja meča zadržala vođsto i zasluženo se plasirala u finale SP. 

Nemačka - Španija 0:1 (0:0)
(Pujol 73')

Stadion u Durbanu. Gledalaca: 50.000. Sudija: Viktor Kasai (Mađarska).
NEMAČKA: Nojer, Lam, Mertezaker, Fridrih, Boateng (od 51' Jansen), Kedira (od 80' Gomez), Švajnštajger, Trohovski (od 62' Kros), Ozil, Podolski, Klose.

Selektor: Joakim Lev.
ŠPANIJA: Kasiljas, Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila, Buskets, Alonso (od 90' Marćena), Inijesta, Ćavi, Pedro (od 85' Silva), Vilja (od 81' Tores).

Selektor: Visente del Boske.

2024 © - Vesti online