Ponedeljak 24.07.2017.
23:57
Vestionline

Ambasada: Ukrajina spremna da sudi Kusturici

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Emir Kusturica sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom

To poručuju iz ukrajinske ambasade u Beogradu povodom Kusturičinog govora na Jalti u nedelju, uoči koncerta "No smoking orkestra".

Kusturica je, između ostalog, rekao tada da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom "prirodan, organski proces" i pozvao građane Krima da razvijaju svoje poluostrvo kao "deo velike Rusije", umesto što čekaju odobrenje spolja za njihovu odluke.

Iz ambasade naglašavaju da je stav zvaničnog Kijeva nepromenljiv u konkretnom slučaju - svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično delo - poziv na separatizam u Ukrajini, biće osuđena i dobiće zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Jedna od sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od pet godina. U ambasadi konstatuju da je situacija još gora kada se postavi pitanje "kakvo pravo ima jedan čovek da diktira stranoj državi gde treba da budu njene granice".

Naglašavaju i da Ukrajina ostaje prijatelj Srbije, "uprkos kontroverznim izjavama Kusturice".

"Ostajemo čvrsto na svojoj poziciji podrške sprskom narodu, kada je reč o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", poručuju iz ambasade Ukrajine.

2024 © - Vesti online