Ponedeljak 24.07.2017.
18:51
sputniknews.com

"Nemačka mora da pritisne NATO zbog Turske"

Reuters
Nemački vojnici sa ministarkom odbrane Ursulom fon der Lajen (Foto: Arhiva)

- Na kraju krajeva, ovo je baza NATO-a, tako da to nije bilateralno pitanje, kao što je to slučaj sa Indžirlikom. To je pitanje alijanse. Savezna vlada mora snažno da pritisne NATO kako bi se potpuno razjasnilo ovo pitanje - rekao je Helmih u intervjuu za "Velt.

On je istakao da Nemačka ne želi i ne može da priušti da zavisi od odluka Ankare "od slučaja do slučaja".

Početkom jula nemačko Ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je grupu poslanika da je Ankara zabranila da posete bazu Konija, koja je prvobitno zakazana za 17. jul. Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert kasnije je objasnio da poseta nije otkazana, već odložena. Međutim, nema informacija o mogućem novom datumu posete.

U maju je Ankara otkazala posetu nemačke delegacije vazduhoplovnoj bazi Indžirlik u kojoj su stacionirani nemački vojnici i avioni, dan pre početka posete. Početkom juna, Berlin je odgovorio na potez Ankare objavljivanjem povlačenja svojih trupa iz baze, koje je započeto u julu.

Odnosi između Berlina i Ankare postali su napeti nakon što je u februaru u Istanbulu uhapšen nemačko-turski novinar "Velta" Deniz Jucel zbog navodnih veza sa terorističkim organizacijama i propagandom. Situacija između ove dve države pogoršala se nakon što je Nemačka zabranila Ankari da drži predreferendumska okupljanja na nemačkom tlu.

2021 © - Vesti online