Ponedeljak 24.07.2017.
17:24
www.dw.com

Napad na "Ahilovu petu" Angele Merkel

Reuters
Kancelarka Nemačke Angela Merkel

Već četiri meseca socijaldemokratski kandidat za kancelara Martin Šulc pokušava - i ne uspeva  - da pronađe temu kojom bi ozbiljno nažuljao konzervativnu kancelarku Angelu Merkel. Ništa više nije ostalo od kratkog i moćnog uzleta koji je SPD doživeo kada je Šulc proglašen za novog šefa stranke. Možda je, međutim, lider socijaldemokrata sada pronašao slabu tačku Merkelove: u nedeljnom izdanju tabloida "Bild" on je osuo paljbu po izbegličkoj politici kancelarke.

- Tokom 2015. je u Nemačku stiglo preko milion izbeglica, uglavnom nekontrolisano. Tada je kancelarka otvorila granicu ka Austriji. Njeni su razlozi bili dobronamerni, ali je to nažalost učinila bez dogovora sa našim partnerima u Evropi. Ako sada ne delamo, preti nam ponavljanje takve situacije - rekao je Šulc.

Kancelarka je obećala građanima da se situacija iz jeseni 2015. nikada više neće ponoviti. Prošle godine je smanjen broj izbeglica koje dolaze u Nemačku, ali danas se pažnja sa Balkanske rute seli ka opasnom putu preko Sredozemnog mora u preopterećenu Italiju. I za to Martin Šulc ima predlog - Evropska komisija bi, kaže, trebalo da plati drugim zemljama da prime izbeglice i rasterete Italiju.

Izbeglice zaista jesu slaba tačka Angele Merkel. Čak i ako bi poeni koje bi ona izgubila otišli na krajnju desnicu, od toga bi mogao posredno da profitira i Martin Šulc.

Ukoliko se tako pokvari računica kojom bi demohrišćani i liberali mogli da formiraju vladu, na cenu bi stupila komplikovana kombinatorika, gimnastički pregovori iz kojih bi Šulc, možda, izašao i kao kancelar. Ili bi njegovu stranku sačekala makar utešna nagrada - da u još jednom mandatu budu mlađi koalicione partner moćne kancelarke.

2024 © - Vesti online