Sreda 07.07.2010.
19:33
Mondo

Nemci tuže Fejsbuk

Kaspar je rekao da je njegova kancelarija u Hamburgu pokrenula postupak posle kojeg bi Fejsbuk mogao biti kažnjen s više desetina hiljada evra, zbog čuvanja ličnih informacija ljudi koji ne koriste tu mrežu i koji nisu odobrili pristup svojim podacima.

"Smatramo da je u ovom kontekstu čuvanje podataka o trećoj strani protivno zakonima o privatnosti podataka", naveo je Kaspar u saopštenju.

Fejsbuk ima rok do 11. avgusta da formalno uloži žalbu, a iz kompanije nema komentara u vezi sa procesom u Nemačkoj.

Nemački zakoni o privatnosti su među najstrožim, s odredbama ko i u kojoj meri može da pristupa nečijim ličnim podacima. Ta država je takođe pokrenula istragu protiv kompanije Google zbog Street Viewa.

Fejsbuk je u aprilu izmenio podešavanja koja se tiču privatnosti, čime je korisnicima omogućeno da spreče pristup kontaktima u njihovim mejlovima, ali Kaspar navodi da prethodno sačuvane adrese nisu izbrisane i da se koriste u marketinške svrhe.

On je naveo da se njegovoj kancelariji "mnogo" osoba žalilo jer ih je kontaktirao Fejsbuk pošto je dobio njihova imena i mejl adrese preko kontakt adresa iz mejlova drugih ljudi.

2024 © - Vesti online