Ponedeljak 24.07.2017.
12:12
Vestionline, Tanjug

Pacoli: Kosovo se ove godine nije kandidovalo za Unesko

EPA//Valdrin Xhemaj
Kosovo nije podnelo zahtev

Pacoli je pitao odlazećeg kosovskog ministra Hodžaja "zašto je zamajavao javnost" rekavši da je Kosovo obezbedilo glasove potrebne za članstvo u Unesku i Interpolu, prenosi "Epoka e Re".

- Žalim što moram da vas obavestim da se Kosovo nije prijavilo za članstvo i to neće biti ni tema sledeće konferencije - rekao je Pacoli. 

Hodžaj je sa druge strane rekao da ima dosta vremena da se Kosovo prijavi za članstvo u obe organizacije. 

Prema njegovim rečima, Priština je obedzbedila dovoljan broj glasova da bude primljeno u Unesko i Interpol. 

On je rekao i da je "jedna država okončala sve procedure za priznavanje nezavisnosti Kosova". 

Međutim, Hodžaj u intervjuu koji prenosi Zeri želeo da kaže o kojoj zemlji je reč. 

- Prošle godine sam posetio mnoge države sveta i tokom tih poseta mi smo dobili potvrde ko će glasati za učlanjenje Kosova kako u Unesko tako i u Interpol. Ja verujem da je Kosovo obezbedilo glasove - kazao je Hodžaj. 

On je rekao da Kosovo, pre nego što postane član tih međunarodnih organizacija, treba da ispuni "domaće zadatke" i u Skupštini usvoji Zakon o verskim slobodama i Zakon o kulturnom nasleđu. 

Za učlanjenje Kosova u Unesko prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo "za", a 50 je bilo "protiv". 

Prištinskim vlastima je za prijem u Unesko potrebno više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.

2024 © - Vesti online