Ponedeljak 24.07.2017.
02:00
D. Dekić - Vesti

Povratak mladih u Srbiju (1): Strane diplome u službi otadžbine

V. Sekulić
Spoj truda i razumevanja: Taras Stojković

Zato su njihov zajednički imenitelj postali projekti za razvoj Srbije. Oni za "Vesti" govore o uključivanju dijaspore u život, biznis i proces napretka države, ali i o problemima koji su se isprečili na razvojnom putu Srbije i kako ih rešiti.

Kočnicu napretku domovine koju svim srcem žele da poguraju napred vide prvenstveno u nepostojanju dugoročne nacionalne strategije.

Bez dijaspore nema napretka

Taras Stojković, inženjer građevine, aktivan je u radu za dobrobit matice još od studentskih dana. Mladi stručnjak živi na relaciji Beograd-Toronto, a nepresušni entuzijazam pretočio je u delovanje u okviru Međunarodnog centra alumnista za prenos znanja i razvoj, oformljenog februara 2015. pri Privrednoj komori Srbije.

Rođen je u Nigeriji, gde su njegovi roditelji radili, a pre 15 godina se sa porodicom preselio u Kanadu. Posle srednje škole i koledža, želja za širenjem vidika i znanja odvela ga je na studije u Australiju, gde je osnovao i aktivirao ogranak Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Hrana kao izvozni adut

- Pored pripreme velikog projekta koji će voditi PKS i MSP ka dijaspori, pokrenuto je i više manjih u okviru Poslovnog saveta PKS. Nedavno je na najvećem sajmu severnoameričkog kontinenta održanog u Torontu SIAL 2017 prezentovana hrana i piće iz Srbije - naveo je Taras Stojković i otkrio da je u planu da srpski specijaliteti u većim količinama uskoro osvoje i ostale delove sveta.

Rodna gruda je Tarasa vukla daleko više od uspešne inostrane karijere. Postao je član Poslovnog saveta dijaspore PKS-a koji sarađuje sa pomenutim Međunarodnim centrom.

- Idemo napred. Kroz centar je zaživela je obimna i temeljna studija za globalni projekat usmeren ka uspešnim biznismenima srpskog porekla širom sveta. Podršku je dala švajcarska Agencija za razvoj, a realizovana je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije. Iza poduhvata su stali srpsko Ministarstvo spoljnih poslova i PKS. Cilj je identifikovati nacionalni okvir rada ka investicijama i razvoju biznisa dijaspore prema domovini, i u saradnji sa institucijama i domaćim akterima, širok i različit potencijal uspešno realizovati u praksi - kaže on.

Objašnjava da su se, u okviru projekta "Uloga uspešne dijaspore" koji implementira Aleksandar Protić iz Pariza, nacionalni timovi Centra alumnisti vodećih koledža, sada uspešni profesionalci, obratili vodećim ljudima u Francuskoj i Kanadi.

Jačanje poverenja

- Srbiju mnogo volim i želim da ulijem pozitivnu energiju drugima, kako bismo izgradili novo poverenje i motivisali dijasporu da više radi i stvara, u najkraćem da se okrene ka otadžbini. Poslovni savet PKS radiće na građenju jačeg poverenja biznisa iz Srbije i rasejanja, a voleo bih da se još onih koji su van granica Srbije, uključi i pomogne u ovoj misiji oporavka i napretka - kaže Stojković.

- Nedavni skupovi u Parizu i Torontu pokazali su kroz panel diskusije sva otvorena pitanja, ali i mogućnosti. Predstoje i skupovi u Njujorku i Londonu - otkriva Stojković.

Dokaz interesovanja uspešnih ljudi srpskog porekla u rasejanju vidi u njihovom odzivu za susrete.

- Aktivno se radi na prevazilaženju prethodnih loših iskustava i stvaranju zdrave radne atmosfere u kojoj će biznismeni srpskog porekla u rasejanju moći konkretnije da se bave biznisom u Srbiji - priča naš sagovornik i naglašava da su iza ove studije i rada kao garant stale organizacije poput Plavih šlemova.

Ne krije zadovoljstvo što je upoznao vršnjake koji bi, kao i on, da prenesu znanje i iskustvo u Srbiju. Za promene u domovini, smatra, potrebno je i truda i međusobnog razumevanja.

- U Kanadi, gde sam rastao, nacionalne institucije funkcionišu efikasno i bez prekida. U Srbiji primećujem, to ide malo teže. Treba stvoriti profesionalnu birokratiju koja će raditi efikasno i tokom tako bitnih procesa kao što su izbori, ali i u pristupu svakom građaninu na dnevnom nivou - pojašnjava Stojković, ukazujući da takav pristup donosi ne samo funkcionalnost, već i veće poverenje i građana i dijaspore u državu i njene institucije.

Sutra - Povratak mladih u Srbiju (2): Izazov industrijske revolucije

2024 © - Vesti online