Nedelja 23.07.2017.
18:20
D. Dekić - Vesti

Zakon o nestalim bebama: Korak do istine ili mazanje očiju

www.mc.rs
Katarina Ivanović

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe, jedna od majki nestale bebe, podseća da je 2006. bio oformljen i anketni odbor, da su očajni roditelji tražili državne i nezavisne komisije, ali do danas ništa nije rešeno.

- Najava ministra je faktor iznenađenja, jer država nije htela da pregovara sa nama i odjednom čujemo da će na inicijativu kragujevačkih roditelja nestalih beba koje ne znamo biti oformljena komisija. Ne znam šta će to biti, ali znam da je ključ Vlada Srbije, a ne ministri pojedinačno i javna rasprava o ovom problemu - kaže Novokmetova za "Vesti".

Beogradska grupa roditelja nestalih beba, prema njenim rečima čeka bliže informacije, mada i dalje insistira na donošenju leks specijalisa.

Roditelji kao ukras na paketu

Predstavnici NVO su nezadovoljni učešćem u izradi nacrta zakona o nestalim bebama, jer nisu uvaženi njihovi zahtevi.

- Bili smo tamo reda radi, jer nisu hteli naše predloge i komentare i ništa naše nije prihvaćeno. Leks specijalis nam treba, ali sam pesimista da će opet ponuditi ovo što su već napisali - kaže Katarina Ivanović.

Mirjana Novokmet takođe ukazuje da se učešće Beogradske grupe u izradi nacrta svelo na fizičko prisustvo jer njihove primedbe nisu uvažene, već su predstavnici države sve uradili kako njima odgovara.

- Zakonom možemo da idemo dalje ako se ne rešava ništa, a komisija može da zaključi da nema elemenata za istragu i da se slučajevi jednostavno zatvore - iznosi naša sagovornica bojazan.
Ministar policije kaže da je inicijativu za formiranje novog tela uputio 2. juna tužilaštvu i ministarstvima zdravlja, pravde, rada i državne uprave i zatražio da imenuju predstavnika u komisiji, a da je pre desetak dana i urgirao da se osnuje što pre.

U raspravi o izradi nacrta zakona učestvovala je i Astra, a predstavnica te organizacije Katarina Ivanović objašnjava za "Vesti" smatra da država izgleda pokušava da zataška veliku aferu.

- Predlog regulative je na štetu očajnih roditelja. Nije uvažen njihov zahtev da se slučajevi nestanka novorođenčadi tretiraju pojedinačno, a planirana novčana nadoknada do maksimum 10.000 evra za nestalu bebu deluje kao da država novcem maže oči nesrećnim ljudima - zaključila je Katarina Ivanović.

Saosećajnost ministra

- Kad dostave imena predstavnika po hitnom postupku će ići procedura za osnivanje komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece sa ciljem otklanjanja i poslednje sumnje koja postoji kod roditelja - naveo je Stefanović, dodajući da ima u vidu bitku roditelja decenijama unazad da bi dokazali sumnju da su njihova novorođenčad nestala iz porodilišta.

2024 © - Vesti online