Subota 22.07.2017.
20:00
rs.n1info.com

Srbija između Rusije i SAD: Mig-29 i S-300 ili F-16?

commons.wikimedia.org/Konflikty.pl
Lovac F-16

Nova srpska samoobmana

Od zvaničnih informacija da nam Rusi nude raketni sistem S-300, preko nezvaničnih, da nam Amerikanci nude avione pod najpovoljnijim uslovima. Mediji u Srbiji puni su napisa o navodnom rusko-američkom "ratu" za uticaj u Srbiji. 

- Nismo mi zlatna jabuka oko kojih se velike sile bore - kaže analitičar Dragomir Anđelković. 

- Srpsko javno mnjenje želi, a političari stimulišu, tu sliku kako se odnosi između velikih sila uvek odraze na nas. To je jedna samoobmana - smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Baš kao što je samoobmana navodna informacija da nam Amerikanci nude F-16, smatraju analitičari. Jer da bi srpska vojska mogla da prihvati američki borbeni avion, potrebno je prilagođavanje infrastrukture. Primera radi, Rumuni su od Portugalaca i Amerikanaca dobili 12 aviona F-16 za 108 miliona evra, ali su za prilagođavanje infrastrukture potrošili četiri puta više novca. 

- Samo postavljanje jedne takve jedinice, mimo cene nabavke, za bilo koju zemlju Balkana je izuzetno finansijsko naprezanje. O tome može da se govori samo kao o dugoročnoj viziji, ali kratkoročno tako nešto nije moguće ostvariti. To je zapravo razlog zašto se srpska avijacija toliko često u ovom trenutku drži ideje o migu 29 - navodi Radić.

Problem imunitet za ruski centar u Nišu?

Migovi koji su u decembru prošle godine fascinirali predsednika, iako je najavljeno da će u Srbiju stići do marta, stigli nisu.

- Ako treba da postavljamo pitanje vlastima, to je zašto do sada sporazum koji je davno zaključen nije realizovan. Pitanje je da li je isporuka ruskih aviona, tenkova i druge opreme povezana sa eventualnim dogovorom, već postignutim o davanju imuniteta za centar u Nišu ili je problem u transportu zato što smo okruženi NATO članicama - rekao je Anđelković.

Iz Moskve nam je za sada stigla samo maketa raketnog sistema S-300. I nova najava da će poklon paket od šest migova stići do kraja godine. Kako - još se ne zna. Mediji prenose nezvanične informacije da će biti rastavljeni. A onda ih čeka remont koji će Srbiju koštati 185 miliona evra.

2024 © - Vesti online