Petak 21.07.2017.
20:44
Vestionline

Šta se dešavalo 10. jula na nebu iznad Srbije?

commons.wikimedia.org/Adrian Pingstone
Foto: Ilustracija

Tada je zbog greške tokom servisiranja softvera prestala da radi Kontrola letenja (SMATSA) na 50 minuta, a direktor SMATSA Radojica Rovčanin je rekao da se takve situacije dešavaju i da je Kontola letenja poštovala sve bezbednosne procedure.

Dnevni list "Blic" je u današnjem izdanju preneo saznanja od neimenovanih izvora da je 120 aviona preusmereno, kao i da je prestanak rada radara izazvala firma koja je bila zadužena za redovno održavanje softvera.

Dodaje se i da su se u jednom trenutku "svi kompjuteri ugasili", kao i da je "nastala opšta panika". Direktorka Direktorata Mirjana Čizmarov rekla je da postupak inspekcijskog nadzora još nije završen i da će po njegovom okončanju izveštaj biti predstavljen javnosti. 

Direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Rovčanin izjavio je da je 10. jula u 20.20 sati došlo do gubitka slike na našem radaru odnosno na našim panelima. 

- Zato što je inženjer koji nama instalira dodatnu opremu za poboljšanje radarskih uslova i performansi greškom jedan kabl umesto u test-sistem konektovao u operativni sistem, tako da smo automatski izgubili sliku. To se dešava, čovek nije imao nikakvu nameru, bio je pod stalnim nadzorom naših tehničara - objasnio je Rovčanin. 

- Mi smo ispraznili nebo za pola sata iz razloga bezbednosti, uveli tzv. rejt ziro - nebo bez aviona, otklonili kvar i posle 50 minuta vratili normalan saobraćaj. Ispoštovali smo sve procedure, prijavili smo događaj Direktoratu, kome i treba da prijavimo i prijavili smo Vojsci Srbije.

Rovčanin dodaje da je SMATSA takav slučaj imala i pre dve godine i napomenuo je da svaki put kada se uvodi neki novi sistem postoji i opasnost da negde dođe do kurcšlusa i da se izgubi slika ili da dođe do poremećaja u navođenju aviona. 

SMATSA tada automatski zbog bezbendosti prazni nebo i otklanja kvar. Rovčanin je istakao da su sve procedure apsolutne ispoštovane u tom slučaju i da je nebo bilo potpuno zaštićeno do bilo kakvih tragedija. Dodao je da tokom ove sezone imamo između 100 i 200 aviona dnevno, a predveče nešto manje. 

2024 © - Vesti online