Petak 21.07.2017.
18:18
S. J. - Vesti

Lušticu brani i prota Nikola

EPA/Boris Pejovic
Danonoćna akcija: Borba sa vatrenom stihijom u Crnoj Gori

Međutim, s druge strane u delu gde se nalaze Mirišta, Plavi Horizonti, Luštica Bej, Žanjice, Ponta Veslo, Đuraševići... vatra se ne predaje. U zaseoku Mendegaje u selu Zabrđe stanje je dramatično javili su spasioci sa terena.

Protiv vatre i noću

Cetinjski vatrogasci imali su još jednu neprospavanu noć. Na području te Opštine aktivna su tri požara. Najkritičnije je u Lastvi Čevskoj, gde su ugroženi i pojedini objekti. Vatrogasci se bore da požare stave pod kontrolu, a očekuju i pomoć iz vazduha.

Crkva Svete Nedelje u zaseoku Mendegaje odbranjena je od vatre pošto joj se požar približio na pet metara, rekao je sveštenik Nikola Urdešić. Dodao je da je parohijski dom, u kojem živi njegova porodica, 24 sata otvoren za sve vatrogasce koji se bore sa vatrom na Luštici.

"Našli smo se okruženi požarom, koji je bio udaljen pet metara od crkve. Izgledalo je zastrašujuće. Uz pomoć pripadnika vojske uspeli smo da se izvučemo, jer je vatra mogla sve da nas proguta", rekao je sveštenik, koji je i pripadnik Dobroljnog vatrogasnog društva Krtoli.

"Ako ovako potraje moraćemo da bežimo i ostavimo sve da gori. Nemamo opremu, dim guši", kazao je Urdešić.

On je za Radio Svetigora izjavio da je kod crkve Svete Varvare zborno mesto za dobrovoljce, a da su i drugi crkveni objekti u funkciji borbe sa požarima.

"Prvog dana požara izgledalo je strašno, ali svakog dana je sve gore i gore", ispričao je sveštenik.

Prema njegovim rečima u gašenju požara na Luštici uz vatrogasce iz Herceg Novog, DVD Krtoli, Vojsku Crne Gore i meštane, učestvuje i više od 250 dobrovoljaca, što govori o težini situacije. Oni brane kuće od plamena, a podršku dobijaju od ukrajinskog aviona koji nadleće i baca vodene bombe na ugrožena područja i švajcarskog helikoptera. Struje ponovo ima, a prethodno je bio isključen glavni dalekovod za Lušticu.

Selo Babunci iz koga su iseljeni meštani za sada je bezbedno, ali ako nastavi da duva vetar, kako je rekao Urdešić, ni ono nije sigurno. Na svu sreću za sada nema vetra, ali u prethodna tri dana i on je bio protivnik spasiocima jer se čas pojavi, čas nestane. Čas se pojača, čas utihne...
Kritično je i na Vidovom vrhu u zaleđu Sutorine. Vatra se širi na četiri strane prema Malti, Konjevićima, Bjelotini i crkvi Lazarici. Na terenu su vatrogasci, privatni preduzetnici sa cisternama i dobrovoljci.

Hrana za vatrogasce

Novi požar izbio je na nepristupačnom terenu prema selu Mrkovi. Vatrogasci i meštani čine sve što mogu da zaustave vatru. Iz lokalne uprave su organizovali dopremanje 100 toplih kuvanih obroka za vatrogasce i doborovoljce na Luštici koji već tri dana jedu samo suvu hranu.
Požar koji drugi dan gori na Vidovom vrhu, u hercegnovskom zaleđu, zahvaljujući angažmanu švajcarskog helikoptera i aviona, za sada je pod kontrolom. Na Ravnom brijegu postavljene su cisterne koje treba da spreče širenje požara, ako do njega dođe. Saobraćaj na ovom delu poluostrva je blokiran.

 

2024 © - Vesti online