Petak 21.07.2017.
14:46
Vesti

Simbol vere, kulture i postojanja

wikipedia.org/Zrno
Manastir Krupa

Kod kuće je obeležavanje velikog jubileja počelo pre više meseci, a centralna proslava je u Obrovcu, na Veliku Gospojinu, dan manastirske slave, 28. avgusta. To će svakako biti prilika da se na ovom mestu iznova nađu ljudi s korenima iz ovih krajeva, rasejani danas po svetu. Nema sumnje da će biti i mnogo Srba iz Australije.

Istovremeno, međutim, Udruženje Obrovačko-bukovački sabor pridružuje se iz Sidneja velikom slavlju i prve nedelje septembra organizuje proslavu na crkvenom imanju u Rosmoru. Ova organizacija je i osnovana u čast manastira Krupa, s namerom da se tradicija koja je tamo rođena, običaji i duhovnost šireni s tog mesta, osete i ovde, iako veoma daleko.

U suštini, kako su članovi Udruženja isticali na više druženja koje su organizovali do sada, njihov cilj je da se sve ono čemu su naučeni u zavičaju, čuva i prenese i na njihove potomke koji se rađaju i žive ovde.

Obrovačko-bukovački sabor je, ističe se u pismu "Vestima" koje su potpisali M. Gnjatović i D. Ćalić, takođe i humanitarna organizacija.

- Učestvovali smo u mnogim humanitarnim akcijama i donacijama, pomažući novčanim sredstvima obnovu naših porušenih hramova, kao i naše bolesne zemljake u zavičaju. Za nepune četiri godine od osnivanja donirali smo oko 30.000 dolara, a bili smo donatori i za hram Svetog Luke u Liverpulu, gde smo poklonili 13.500 evra za tri zvona. Nadamo se da ćemo, uz Božju pomoć, nastaviti s takvim radom i ubuduće - poručuju Srbi Dalmacije.
 

2024 © - Vesti online