Sergej se zahvaljuje osmehom

V. Sekulić
Raduje se svakoj poseti: Sergej Petkov

Sergejevoj mami Vesni javila se baka Koviljka Stupnikar iz Perta kako bi njihovu borbu sa nevoljama koje su ih snašle pomogla sa 100 dolara. Njena humanost podstakla je i prijateljicu Danijelu Lakić da pošalje 50 dolara. Osmeh ovog devetogodišnjaka razoružao je i Dušana Višića iz Sidneja, koji je za Sergeja nedavno u Beo-eksportu u Liverpulu, predgrađu Sidneja, za ovog mališana ostavio dar od 200 dolara.

To je bio i povod da ovog mališana posete reporteri "Vesti" u njegovom porodičnom domu, kako bi mu uručili pomoć darodavca iz Australije. Sa osmehom nas je dočekao na vratima, spreman da pozira fotoreporteru. Svaki gost u domu Petkovih za Sergeja predstavlja neizmernu radost, pa je tako bilo i ovog puta. Iako on ne može da trči u parku sa svojim vršnjacima, energije i harizme mu ne nedostaje. Za to je najzaslužnija mama Vesna, koja ga tretira kao da nema nikakvih zdravstvenih problema.

- Iako postoje ograničenja koja ga sprečavaju da živi potpuno normalno, on je mentalno potpuno očuvan. Stroga sam mama, pa umem i da ga kaznim kad zasluži, a kao i svaki vedar i inteligentan dečak ume da bude nestašan. Naročito u kombinaciji sa mlađim bratom Aljošom. Tata je zato malo popustljiviji - priča Vesna.

Njenom sinu je ugrađena pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. Nakon što mu je u petoj godini postavljena nova dijagnoza, sindrom Arnold Ćijari, zbog kojeg je Sergeju hrana umesto u želudac odlazila u pluća, operisan je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Nakon operacije, njegovo stanje se pogoršalo, jer je od tada prestao da govori, a diše uz pomoć kiseonika.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Uprkos velikom trudu, njegova porodica nema finansijskih mogućnosti da mu pruži kompletnu negu. Za sada su uspeli da prikupe nešto više od 6.000 evra kako bi ga u pogodnom trenutku odveli u Italiju na pregled. U narednim danima, očekuju odgovor o tome da li i na koji način tamo mogu pomoći Sergeju i koliko bi to tačno koštalo.

V. Sekulić
Ljubav do neba: Vesna Petkov sa sinom

Iako se bore sa mnogim poteškoćama, ova porodica nema nameru da odustane od borbe za bolje stanje voljenog mališana. Njegova želja za životom to ne dozvoljava. Posebnu zahvalnost duguju plemenitim čitaocima "Vesti" koji im vraćaju veru u ljude.

- Svaka pomoć nama mnogo znači. Mi se od srca zahvaljujemo na ovim donacijama. Divan je osećaj kada znate da neko tamo negde daleko misli na vas i kada znate da niste sami. Sami ne možemo da priuštimo Sergeju sve što bi moglo da mu olakša život. Trudimo se što više, ali ja sam nedavno ostala bez posla, što nam je dodatno otežalo situaciju. U potrazi sam za poslom, jer jedna plata u kući nije dovoljna, a pogotovo kada imate dete kojem je potrebna posebna nega. On se bori i sa dekubitisom, pa su potrebni i posebni flasteri, gaze... Ipak, i mi se borimo hrabro, jer on ne zaslužuje ništa manje - zaključila je Vesna.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu na telefon +381 65 317 62 36, ili izvršiti direktnu uplatu na žiro račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72 otvoren u Credit Agricole banci. Devizni račun je IBAN RS 3533004302019309574. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

U prilog tome govori i to što se Sergej najviše raduje kada ga drugari posete, a posebno mesto u srcu ima jedna Ema.

- On je dečak kao i svaki drugi. Već se brinem kako ćemo se boriti sa pubertetom. U Emu se zaljubio još u vrtiću, a ona ga često posećuje. Od tada joj je veran - ispričala je Vesna kroz osmeh pri kraju naše posete.

Prenosni koncentrator za lakši život

Tešku svakodnevicu Sergeju i njegovoj porodici olakšao bi i prenosni koncentrator kiseonika kako ne bi morali svuda da nose boce koje su prilično velike.
- Tako bi svaki odlazak u park, u šetnju, u goste, a i nadamo se u Italiju na lečenje, bio mnogo jednostavniji. Ipak, on košta 3.000 evra. Budući da smo prikupili 6.000 evra, mi bismo ga rado kupili, ali onda ostaje pitanje kako u Italiju. Dok ne budemo imali sve detalje, ne smemo se upustiti u takvu kupovinu, jer je to trenutno luksuz kakav sada ne možemo da priuštimo - ispričala je Vesna Petkov za "Vesti".

 

Knjižica puna petica

Spas od vreline beogradskog asfalta ova porodica nedavno je potražila u Vesninom rodnom gradu Valjevu.
- Tamo je provodio većinu vremena u dvorištu u hladovini. Glavna je zvezda u celoj porodici. Ponosno se hvalio svojom đačkom knjižicom, jer je ovih dana završio i prvi razred - rekla je Vesna, dok nam je Sergej pokazivao svoju knjižicu prepunu petica.



 

2024 © - Vesti online