Četvrtak 20.07.2017.
13:13
Vesti

Zemlje najpovoljnije za život: Australija na četvrtom mestu

pixabay.com
 

Inače, najbolja zemlja za svoje stanovnike je Kanada, sledi Švedska, čiji izuzetno dobar program socijalne brige ovu zemlju ističe od ostalih. Treća je Švajcarska i zatim Australija. Na petom mestu je Norveška.

Amerika gubi primat nekada izuzetno popularne države za doseljavanje. Računa se da je razlog za to ekonomska nejednakost stanovništva.

U izjašnjavanju za najbolju zemlju na svetu učestvovalo je više od 21.000 ljudi iz sveta. Oni su davali ocene o tome koliko cene specifične karakteristike ukupno 80 zemalja.

Pri rangiranju bile su i ovakve ocene: "ekonomski stabilna", "dobra ponuda radnih mesta", "jednakost u zaradama", "to je mesto gde bih živeo", "povoljno za porodicu", "politički stabilno", "bezbedno"...

U studiji su korišćeni i podaci o emigraciji s kojima raspolažu Svetska banka i Ujedinjene nacije.
Izveštaj sadrži i ocene o ukupno najprosperitetnijim zemljama (bruto društveni proizvod, prihod po stanovniku, stanje ekonomije, zaštita zdravlja, obrazovanje...).

Na toj listi, Australija je rangirana kao osma. Prva je Švajcarska, za njom idu Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Japan, Švedska, SAD... Iza Australije na devetom mestu je Francuska, a na desetom Norveška. Inače, Hrvatska je na 49, Slovenija na 53, a Srbija tek na 80. mestu.

2024 © - Vesti online