Četvrtak 20.07.2017.
04:00
Ž. Marković - Vesti

Vašar okupio dijasporu

Uz septembarski - Malogospojinski (ustanovljen 1839) i majski - Makovdanski (ustanovljen 2004), Petrovdanski vašar je i najposećeniji, s obzirom na to da je jul mesec za odmor za mnoge naše ljude koji godinama žive i rade u inostranstvu, a letnji period im najviše odgovara za duži boravak u zavičaju.

Tada je, zahvaljujući njima, i najveselije u Krajini jer je u toku sezona velikih porodičnih proslava, organizuju se svadbe "za celo selo", veridbe uz dobru vlašku muziku i, naravno, krštenja na kojima se od jutra do sutra igra i slavi.

Stigli moćnim autima

Svi oni su na vašar koji se tradicionalno održava na prostoru gradskog vašarišta, i u Knez Mihailovoj i Timočkoj ulici, stigli u svojim četvorotočkašima koje su krasile tablice raznih evropskih zemalja. Stranim registracijama su bili ispunjeni svi raspoloživi prostori u okolini vašarišta, jer na zvaničnih nekoliko parkinga mesta nije bilo ni za lek.

Evropa u malom

Petrovdanski sabor oborio je ove godine mali rekord u broju posetilaca. Uprkos tropskoj vrućini vašar je bio odlično posećen, a svi putevi stanovnike ove opštine na istoku Srbije vodili su na vašarište, na kojem je nekoliko dana vrilo kao u košnici. U zavičaj su stigli naši zemljaci iz rasejanja koji su očigledno zaslužni za oboreni rekord.

Uz lokalno stanovništvo koje redovno posećuje vašare u Negotinu, iako, doduše, iz godine u godinu Krajina ima sve manje stanovnika, rekordnoj posećenosti julskog vašara ove godine najviše su doprineli naši dijasporci, kako ih ovde u kraju od milošte zovu.

Nekako, baš u skladu sa kalendarom, naši zemljaci u julu dođu u punom, familijarnom sastavu iz svih evropskih zemalja, pa su tako ove sezone na vašar doputovali članovi porodice Vacić iz Miloševa, koja živi u Danskoj, familije Jovanović iz Bukovča, koja živi u Beču, Adamovići iz Srbova, na radu u Švajcarskoj, Dejan Makajić iz Kobišnice, koji živi i radi u Nemačkoj, Zoran Milošević iz Rogljeva, koji je doputovao iz daleke Floride u Americi, kao i drugi dragi ljudi koji zasluženi godišnji odmor provode u svom rodnom kraju.

Vole zavičajna okupljanja

- Letnji vašar je uvek bolje posećen od septembarskog i majskog, ali je ove godine premašio naša očekivanja jer smo prema slobodnim procenama na ovom prostoru ugostili skoro 3.000 ljudi, dakle oko 1.000 više nego što je uobičajeno. Zanimljivo je da su vladale tropske temperature, ali to očigledno nije smetalo vašarlijama da dođu, željni dobre zabave i odlične ponude koju su imali naši trgovci i ugostitelji - kaže Zlatko Cekić, šef Službe pijačne usluge JKP Badnjevo Negotin.

Krajinci su potvrdili da ma gde da su, vole da dođu na svoje vašare. Bez razlike, to čine pripadnici svih generacija, od onih najmlađih do onih koji imaju nanizane godine i sada prenose sećanja na vreme kada su i sami dolazili kao deca da se zabave i razonode!

Prema rečima Zlatka Cekića na julski vašar je ove godine izašlo 250 prodavaca tekstilne robe, plastike i bižuterije, devet vlasnika sa 33 objekta za zabavu, 25 kamenorezaca, 24 prodavca betonske galanterije i nameštaja, a izdat je prostor za osam mekičarskih radnji i četiri ugostiteljska objekta.

Dolaze Rumuni i Bugari

Javno komunalno preduzeće Badnjevo u Negotinu organizator je tri tradicionalna vašara: julskog, letnjeg, koji se vezuje za pravoslavni praznik Petrovdan, jesenjeg, septembarskog, koji zvanično počinje na Malu Gospojinu, i najmlađeg, Markovdanskog (oko Đurđevdana), koji ljubitelje vašara okuplja svakog maja, počev od 2004. godine. Negotinski vašari, koje posećuju i državljani Rumunije i Bugarske, stanovnici susednih gradova iz Zaječarskog i Borskog okruga, uknjiže godišnje solidan bilans od oko 7.000 do 8.000 posetilaca.

 

 

2024 © - Vesti online