Sreda 19.07.2017.
18:00
Z. M. - Vesti

"Vesti" u Vašingtonu: Vučić pozvao Trampa u Srbiju

Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije
Aleksandar Vučić i Majk Pens tokom susreta u Vašingtonu

- Dogovorili smo se da nastavimo ličnu komunikaciju i mislim da je ovaj sastanak, posle važnih razgovora sa senatorima i kongresmenima, dodatno doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa i stvaranju većeg poverenja i prijateljstva - rekao je Vučić.

On je ispričao da je čestitao Pensu i predsedniku SAD Donaldu Trampu na izbornoj pobedi, ali i važnim stvarima koje rade za svoju zemlju. Pozvao ih je da posete Srbiju, smatrajući da će najbolji doček u tom delu Evrope i šire doživeti u našoj zemlji.

- Razgovarali smo o svim ključnim regionalnim pitanjima i odnosima SAD i Srbije. Takođe, i o pitanjima koja predstavljaju problem za Srbiju i region. Jasno smo stavili do znanja da se ti problemi moraju rešavati na civilizovan način, ali da to ne znači da stvari treba da održavamo u stanju zamrznutog konflikta narednih 100 godina, već da vidimo kakva rešenja možemo da donesemo - rekao je Vučić.

Takođe je preneo da je sa Pensom kratko razgovarao i o Bosni i Hercegovini, ukazujući da u regionu neće biti mira i stabilnosti ako ih nema u toj zemlji.

Vučić je dodao da je razgovarao sa Pensom i o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali i o tome kako Amerika i Srbija doživljavaju ulogu Rusije.

- Mislim da smo se dobro razumeli. Rekao sam da se Srbija nalazi na evropskom putu koji Amerika podržava. Srbija ima prijateljske odnose i sa Rusijom i svim drugim državama - kazao je Vučić.

On je rekao da je bilo govora o odnosu prema Krimu i Kosovu, ali da ne želi da iznosi detalje, jer bi to bilo suviše komplikovano i neko bi mogao da izvuče pogrešne zaključke.

Na sastanku je bilo reči i o privlačenju američkih investitora u Srbiju, pri čemu je ukazano da povećanje trgovinske razmene uvek znači i bolje političke odnose.

Rastanak na vratima

Predsednik Srbije dodao je da je zahvalan potpredsedniku Pensu koji ga je ispratio do vrata i time "iskazao posebno poštovanje delegaciji Srbije".
- Nisam prvi put u Beloj kući, ali se to još nije dogodilo - zaključio je Vučić.
Inače je Vučić imao stalnu policijsku pratnju s uobičajenim zatvaranjem ulica za saobraćaj kako bi kolona nesmetano prošla. O bezbednosti srpske delegacije brinule su bezbednosne službe SAD.



 

2024 © - Vesti online