Sreda 19.07.2017.
12:10
Vesti

Penzije bliže sporazumu

Tanjug
Džuli Bišop i Ivica Dačić

Australija već ima niz sličnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa zemljama iz kojih je značajan broj doseljenika danas u Australiji, uključujući sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Grčkom, ali takođe sa Makedonijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Srbija i Australija su takođe sklopile sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Kanberi, Srbija radi na tome da postane član Evropske unije, da proširuje svoje međunarodne domete, a privukla je interese više australijskih rudarskih kompanija, uključujući Rio Tinto, koji tamo istražuje mogućnosti eksploatacije litijuma.

Univerzitet Sidnej je takođe u partnerskom odnosu sa srpskim Institutom za arheologiju na velikom projektu iskopavanja značajnih ostataka iz rimskog perioda.

Džuli Bišop bila je u Srbiji u okviru posete zemljama istočne Evrope, u koju su takođe uključene Hrvatska i Makedenija. Ona se, takođe, susrela sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, za koju australijski "Dejli telegraf" piše da je "novajlija koja je sa 41 godina postala prva žena srpska premijerka i prva otvoreno gej-premijerka".

U izveštaju objavljenom u Australiji takođe se navodi da je "gospođa Bišop rekla da u Australiji živi 20.000 Srba, kao i još 60.000 njih koji navode da su srpskog porekla".

Ona je kazala da želi dublju i bližu saradnju sa Srbijom.

- Australija se povezuje sa zemljama sa kojima ima zajedničke ciljeve i Srbija je demokratska zemlja, ima demokratske institucije i vrednosti i neguje slobodno tržište - rekla je ona. - Imamo zajedničke poglede na budućnost i veoma je značajno, u vremenima internacionalne nesigurnosti, da zemlje koje dele slične poglede treba da javno te poglede i zastupaju.

Snažna nacija

Bišopova je istakla i da je Australija "najuspešnija multikulturalna država na svetu".
- Mi smo tokom mnogih decenija dobrodošlicom dočekivali talase doseljenika i oni su se, u većini, veoma uspešno integrisali u naše društvo, a u isto vreme negujući svoju kulturu, nasleđe i često svoj jezik. Kao rezultat: to je od nas napravilo snažnu naciju.

 

2024 © - Vesti online