Utorak 18.07.2017.
08:08 >> 09:33h
Vestionline

Bela kuća: Vučić objasnio Pensu odnos Srbije i Rusije

Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije
Aleksandar Vučić i Majk Pens

Vučić je posle sastanka izjavio da je veoma zadovoljan sadržajem razgovora, tonom i načinom komunikacije, temama i saglasjem o većem broju tema o kojima su razgovarali. On je rekao da je sa Pensom razgovarao o svim otvorenim problemima: odnosima u regionu, bilateralnim odnosima, globalnim problemima i srpsko-ruskim odnosima. 

- Srbija ne može da odgovori svačijim zahtevima. Mi imamo nezavisnu politiku i ne možemo na sva pitanja da odgovorimo kako domaćin želi. Pens je bio veoma korektan i nije me nijednog momenta stavio u nezgodnu situaciju - istakao je Vučić. 

"SAD nisu neprijatelj Srbije", istakao je i dodao da moramo da radimo na tome da imamo drugačiji stav SAD prema Srbiji. 

- Nećemo se po svemu usaglasati, to nije realno i moguće, ali te razlike ne treba da naše odnose čine lošijim. Srbija mora da ima stabilnu poziciju i ne sme da bude ugrožena. Srbija čuva slobodu za njene građane i slobodu u donošenju odluka - zaključio je Vučić. 

Prema njegovim rečima, prvi nivo razgovora bili su odnosi u regionu, na drugom mestu su pričali o našim bilateralnim odnosima i kako da privučemo što veći broj američkih investitora. 

- Treći nivo razgovora je globalni problem sa terorizmom i naravno tema je bila i odnos sa Rusijom - rekao je Vučić i dodao da je bio veoma otvoren, govorio "bez rukavica". 

Vučić je rekao da je američkom potpredsedniku izneo jasan stav i poziciju Srbije kad je reč o odnosima sa Rusijom, kako Srbija gleda na određene stvari u regionu i gde i na kojim pitanjima ima podršku Ruske Federacije, koju od drugih zemalja nema. 

Na pitanje kako je Pens na to reagovao, Vučić je odgovorio: 

- Bio sam veoma otvoren. Govorio sam nešto drugačije, bez rukavica, i u jednom trenutku je Pens rekao da mu se dopada to što govorim otvoreno. 

2024 © - Vesti online