Nedelja 16.07.2017.
17:56
Vestionline, Tanjug

Vučić u SAD: Teme razgovora od odnosa sa Rusima, do slučaja Bitići i paljenja ambasade

pixabay.com
Aleksandar Vučić uskoro gost Bele kuće

Vučić je, u izjavi medijima, rekao da danas ima sastanak sa šefom Nacionalne garde SAD, kao i Garde Ohaja, sa kojima će razgovarati o svim našim zajedničkim aktivnostima, vojnoj neutralnosti, stavovima Srbije, saradnje između srpskih i američkih oružanih snaga, o učešću Srbije u međunarodnim misijama pod zastavom UN, o tome kako i na koji način možemo da doprinesemo nastavku borbe protiv terorizma.

On je podsetio da je Srbija i do sada pomagala i u municiji, ali i u određenim količinama oružja i oruđa.

- Verujem da to možemo da uradimo i ubuduće. To je važan uslov za pripremu svega onoga sto dolazi večeras na susretu sa Dejvidom Petreusom i sutra na sastanacim sa američkom poslovnom zajednicom, koji već obavljaju posao u Srbiji i onih koji planiraju tek da dođu, te i sastanaka sa brojnim kongresmenima, ali i najvažniji je svakako sa potpredsednikom Majkom Pensom - ukazao je Vučić.

Preneo je da je u SAD trenutno velika bura oko promene zakon o socijalnoj zaštiti "Obamakeru", tako da smo u izvesnom zapećku, ali je za Srbiju veoma važno što ima priliku da predstavi svoju politiku.

Odnos prema Prištini, ali i Rusiji

Prema njegovim rečima ključne teme su regionalna politika, regionalni odnosi, bilateralni odnosi Srbije i SAD.

„- Iz najava vidim da će ih zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji. MI ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanja problema na Zapadnom Balkanu“ - podvukao je on.

Konstatovao je da i ovaj put, kao i svaki put kada neko od predstavnika zemalja dolazi izvrši se artiljerijska paljpa, kako bi se pokazalo kojim poteškoćama će se suočiti gost i kako će morati na teška pitanja da odgovara.

- Čuli smo iz štampe ovde, čak je i jedan kongresmen Eliot Engel, istaknuti albanski lobista, ali i čovek sa kojim smo se više puta sastajala i pokušali da utičemo na njegov stav jer je veama važan, da Srbija treba da bude izbačena iz Partnerstva za mir zbog bliske saradnje sa Rusijom“ - ukazao je Vučić.

Podvukao je da se u stavu Srbije ništa nije promenilo i da se to najbolje vidi po broju vojnih vežbi i aktivnosti.

- Govoriću o tačnom broju vežbi. Četiri puta više u 2017. imamo vežbe i aktivnosti sa američkim snagama nego sa ruskim. Pitam se šta li su čitali pojedini kongresmeni ili je to pitanje "ajde da nekog napadnemo, da izvršimo dodatni pritisak". Nema tu uvek dovoljno veze sa realnošću - smatra Vučić.

Vojna neutralnost, bez ulaska u saveze

Predsednik Srbije je istakao da je Srbija vojno neutralna i da će on taj stav potvrditi.

- Nije pitanje težine pritiska s kojim neko mora da se nosi, već da li postoji čvrsta ili jasna politika. Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, nemamo apsiracije da ulazimo u bilo koji vojni savez. Želimo dobru saradnju sa Amerikancima, Rusima i NATO i bilo kojim drugima, ali bez ulaženja u bilo koje saveze. Takvu je politiku izglasala Skupština Srbije, prihvatila vlada i kao predsednik u skladu sa Ustavom moja je obaveza da takvu politiku provodim i predstavaljam u svetu - objasnio je on dodajući da se ne stidi i ne plasi rezultata takve politike.

- Želim da svi veruju u iskrenost Srbije kada o tome govori, a da li ćemo da se naoružavamo na ovaj ili onaj način, dozvolite to je suvereno pitanje Srbije, kome će gde šta i kada da plati. Kupili smo dva ruska helikoptera MI17, ali odmah posle toga 9 Erbasovih nemačko-francuskih helikoptera. To je naša volja, naš novac je u pitanju i naše je da uradimo što je najbolje za zemlju - naglasio je Vučić.

Slučaj Bitić i paljenje ambasade SAD

Kada je reč o slučaju Bitići rekao je da je to težak i užasan zločin koji se dogodio.

- Odgovorni ne samo da treba da se stide, jer su naneli veliku sramotu Srbiji, jer se o Srbiji pričalo na loš način u celom svetu zbog jednog užasnog zločina. Ja kao i svaki drugi normalan građanin Srbije želim da se taj zločin ispita i istraži. Ali isto tako nisam u stanju i ne smem da dozvolim uvrede sa bilo koje strane, makar dolazile od njihovih advokata na račun institucija Srbije, na račun rukovodstva Sbrije. Imali su 12 godina sa onima koji su ih slepo slušali pa tobož nisu ništa uradili ni po tom pitanju, a ni Ambasade. Sada se u svojim izjavama iživljavaju nad institucijama Srbije. To neću da dozvolim, a sa autoriteom koji imam mogu da tvrdim da niko u Srbiji neće pod tepih da stavlja bilo šta oko slučaja Bitići već je naša obaveza da to rešimo. To će biti dobro za Srbiju i pokazaćemo razliku između nas i mnogih drugih - rekao je on.

Kada je reč o paljenju ambasade SAD u Beogradu Vučić je kazao da stvari idu u smeru efikasnog rešavanja sudskog postupka, te da tu probleme ne vidi.

2024 © - Vesti online