Petak 14.07.2017.
22:11
Vestionline

Štrajkači u Fijatu umesto "odgovora" dobili "Protokol o okončanju štrajka"

M. Karović
Za prekid štrajka ne nudi ništa, osim napora Ministarstva za privredu da pregovori postignu uspeh

Ministarstvo privrede predložilo je ranije danas predstavnicima sindikata radnika "FCA Kragujevac" potpisivanje protokola koje bi omogućilo započinjanje pregovora radnika i rukovodstva "Fijata", već u ponedeljak, 17. jula, o zahtevima radnika koji su u štrajku. 

U štrajkačkom odboru kažu da im se "za prekid štrajka ne nudi ništa, osim napora Ministarstva za privredu da pregovori postignu uspeh". 

Nudi im se, stoji u saopštenju, "da se dva puta sapletu o isti kamen". 

štrajkački odbor najavljuje da će Ministarstvu privrede, "u roku od nekoliko sati", dostaviti izmenjeni predlog protokola u kome će od Vlade Republike Srbije tražiti da preuzme svoj deo odgovornosti, kao vlasnik 33 odsto kapitala u preduzeću "Fijat krajsler automobili".

štrajkački odbor takođe poziva Vladu da, kako kažu, "privede zakonima" preduzeće "Fijat krajsler automobili" i onemogući da njihove procedure budu iznad zakona u Srbiji.

štrajkači traže da Vlada, preko predstavnika kapitala Republike Srbije u upravljačkim strukturama preduzeća, inicira pronalaženje rešenja, a da državni organi primene Zakon o štrajku i "silom zakona i države", nalože preduzeću "Fijat krajsler automobili" da započne pregovore.

Ministarstvo privrede saopštilo je ranije da je predložilo potpisivanje protokola rukovedeći se značajem svakog radnog mesta, i radi sve što je u njegovoj moći da pronađe sve mogućnosti da razgovori otpočnu što pre.

Početak razgovora direktno bi značilo sprečavanje daljih negativnih posledica obustave rada, jer nastavak procesa proizvodnje i rada u Fijatu predstavlja najbolje rešenje za svakog radnika Fijata, za grad Kragujevac i celu Srbiju.

2024 © - Vesti online