Petak 14.07.2017.
16:30
Danas

Zašto su svi avioni u ponedeljak zaobilazili Srbiju?

pixabay.com
Privremeni problem u nadležnoj Kontroli letenja preusmerio avione

Reč je o međunarodnoj organizaciji za kontrolu avio saobraćaja i letova u vazdušnom prostoru iznad evropskog tla, pod čiju nadležnost spada i domaća Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Iz Eurokontrola su za "Danas" objasnili da je "10. jula postojao lokalni problem u beogradskom kontrolnom centru, što je zahtevalo da se primene mere na mreži u trajanju od približno 50 minuta". 

Oni su naveli i da su u koordinaciji sa SMATSA-om i "susednim kontrolama letenja" ovu situaciju rešili preko Eurokontrolovog mrežnog operativnog portala. 

Kako je "Danas" ranije pisao, većina letova preusmerena je na prostor iznad Rumunije. To su, kako navode, potvrdili objavljivanjem transkripta snimka razgovora između pilota jednog od preusmerenih aviona i rumunske kontrole letenja u Bukureštu. 

Da ovaj problem nije značajno i trajno uticao na vazdušni saobraćaj, uveravaju iz Eurokontrola, navodeći da je "postojao samo ograničen uticaj na funkcionisanje mreže", a za sve ostale informacije novinare beogradskog lista uputili su na lokalnu kontrolu letenja. 

Međutim, iz SMATSA-e i dalje negiraju da je bilo kakav problem postojao, a za pitanje o potencijalnim materijalnim gubicima zbog preusmeravanja letova nisu ostavili mogućnost. 

Pre Eurokontrola, nezvanična saznanja Danasa potvrdile su informacije o kretanju letova sa aerodroma "Nikola Tesla". 

One govore u prilog tome da problema sa koordinacijom letova jeste bilo, jer je polovina letova čiji su polasci i dolasci bili planirani od 21 sat do ponoći kasnila u proseku sat vremena. 

Pritom su u evidenciji beogradskog aerodroma navedeni samo oni letovi koji su poleteli ili sleteli na njihove piste, dok u nadležnost kontrole letenja spadaju svi oni koji barem i delimično prelaze iznad teritorije Srbije i Crne Gore.

2024 © - Vesti online