Petak 14.07.2017.
16:15
Tanjug

Radnici ne odustaju od štrajka, Fijat napušta Srbiju?

EPA/Pančić Nemanja
Da li Fijat planira da napusti Srbiju?

Posle više od dve sedmice štrajka, situacija nije ni blizu rešenja, a rukovodstvo Fijata odbija pregovore dok se ne prekine štrajk.

Prema saznanjima Blica, razlog za odbijanje razgovora rukovodstva Fijata sa štrajkačima krije se i u činjenici da kragujevačka proizvodnja može da se prebaci u Fijatovu fabriku u Poljskoj.  

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA traje od 27. juna, sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara. Oni traže i da se obavi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi kao i naknada za prevoz van radnog vremena. 

Danas su zaoštrili proteste, jer od Vlade nisu dobili garancije da neće snositi posledice zbog štrajka. 

Fijat, s druge strane, ima izlaznu strategiju, piše "Blic":

"Poljaci su ponudili izuzetno povoljne uslove, uključujući i ulaganje od 100 miliona evra, kako bi se u njihovim pogonima proizvodio novi model fijata. Upravo to je i ključ opstanka kragujevačke fabrike, koja bez novog modela nema svetlu budućnost. Ugovor Srbije i Fijata ističe 2018. godine i sadašnji štrajk bez kompromisa može da bude okidač da se čelnici iz Torina povuku iz ovog posla", navodi "Blic" pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije.

Zato se, kaže izvor tog lista, i traže načini da se ponovo pokrene proizvodnja i ne ugrozi opstanak fabrike u Kragujevcu, "ali i da se zaštite radnici koji su u štrajku". 

"Očigledno je da rukovodstvo Fijata ne želi da popusti, jer im imaju izlaznu strategiju, koju im nude Poljaci. Nama je zato u interesu da im ne damo povod da kao razlog za odlazak nađu u štrajku i zato se vode izuzetno teški razgovori. Mora da bude razumevanje i od samih radnika za celu situaciju da Italijanima ne bi dali na tacni opravdanje zašto ne žele da nastave saradnju sa Srbijom".

2024 © - Vesti online