Petak 14.07.2017.
14:24
sputniknews.com

Šta se krije iza Trampove poruke Putinu?

Reuters
Vladimir Putin i Donald Tramp tokom sastanka na samitu G20 u Hamburgu

Na sastanku, koji je trajao preko dva sata, dva lidera uspela su da se slože o nizu gorućih pitanja vezanih za Siriju, Ukrajinu, kao i sajberbezbednost. Tramp je u intervjuu Rojtersu naglasio da sa Putinom "ima veoma važan odnos".

- To će biti odnos u kome mnogo života može da bude spaseno, kao na primer u vezi sa sporazumom o prekidu vatre, što niko nije mogao da postigne osim mene - rekao je Tramp i dodao da je u predsedničkoj kampanji "preduzeo mnoge korake koji su mogli da iritiraju Moskvu".

- Pogledajte šta sam uradio - cena nafte je pala. Poslali smo ogromne količine tečnog prirodnog gasa u Poljsku. To nije ono što Putin želi - objasnio je američki predsednik.

Profesor Aleksandar Domrin smatra da su sve te opaske nisu namenjene svetskoj javnosti, a pogotovo ne samom Putinu.

- Bilo je veoma interesantno posmatrati ova dva lidera u Hamburgu, ali ni ja, a verovatno ni svi drugi, nismo stekli utisak da je Trampovo ponašanje bilo "čvrsto", već smo, naprotiv, primetili "hemiju" između njih dvojice - uveren je Domrin.

U međuvremenu, Tramp je rekao da će pozvati ruskog predsednika u Belu kuću "kad bude pravo vreme za to" i da je dijalog sa ruskom vlašću "neophodan".

Takođe, američki državni sekretar Reks Tilerson je otkrio da je na sastanku između Putina i Trampa u Hamburgu "vladala veoma jasna i pozitivna hemija" i da su se lideri "povezali".

2024 © - Vesti online