Ne zaboravljaju ugrožene porodice

Lična arhiva
Članovi Srpskog penzionerskog kluba Cirih

Kao i uvek dolaze punih ruku, s toplim porukama siromašnim žiteljima južne Srbije i donacijom od 1.000 švajcarskih franaka, koju su i ovog puta složno namenili štićenicima Humanitarnog mosta, tačnije nekoj od višečlanih porodica na jugu Srbije.

- Čvrsto verujemo da su porodice sa mnogo dece neprocenjivo blago koje Srbija mora da čuva. Mi koji smo decenijama van granica naše otadžbine, ne mislimo samo na sebe. Želimo prvenstveno da pomognemo ljudima koji teško žive da se sami podignu na svoje noge. Nikada nismo zaboravili ni odakle smo krenuli u svet, ni svoj jezik, ni svoje običaje, ali ni našu dužnost da budemo ljudi. Mi to danas možemo, ali zauzvrat i tražimo da porodice koje smo uzeli u zaštitu donirana sredstva troše krajnje racionalno. To je naš jedini uslov, tačnije, da novčana pomoć ne bude uludo utrošena - ističe sekretar Kluba Milomir Ilić (76), rodom iz Ljuberađe u Babušnici, autora Himne dijaspore.

Najmlađi, a po godinama najstariji Srpski penzionerski klub u Cirihu, osnovan 2007, broji više od šezdeset članova.

Ovde niko nikog ne pita ni za ime ni za veru, ali ni za godine, pa nije čudo što na njihova vrata kucaju i mnogo mlađi zemljaci, koji još nisu dobili prvi penzijski ček.

Oni su ljudi dobre volje, život im je ispunjen zajedničkim aktivnostima, odlascima u otadžbinu, pesmom i igrom, vežbom i obilaženjem slavnih istorijskih mesta širom Srbije.

Spaja ih zdrav duh, njihov recept je smeh, raduju se životu i žele da se s njima i drugi osećaju srećnim. Oni su jednom rečju - večito mladi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Budući da su dar koji su i ovog puta namenili nekom od siromašnih porodica sa više dece, jer su deca najveće bogatstvo, novi zadatak za reportere "Vesti" jeste da pronađu porodicu kojoj bi njihova pomoć i te kako dobrodošla da reše neki od gorućih problema.

Kome će ova pomoć stići za sada ostaje nepoznanica.

Ono što je sigurno to je da će naši reporteri poslati predlog i da će delati isključivo u dogovoru sa donatorima i njihovim željama.

Možda to ponovo bude i višečlana porodica 44-godišnjeg Slavoljuba Stoilkovića iz Nove Brezovice, nadničara koji je protekle godine zahvaljujući pomoći dobrotvora, mahom iz Švajcarske, započeo zidanje nove kućice, kako njegova osmočlana porodica ne bi više živela u trošnoj čatmari.

Nažalost, ovaj siromašak kućicu ni do danas nije završio, jer nije imao dovoljno sredstava za završetak radova, a kako radi za nadnicu, to ni njegova zarada nije dovoljna da pokrije sve mesečne potrebe svoje brojne porodice.

Pomoć na mnoge adrese

Pored Stoilkovića, dug je spisak porodica koje su humani članovi penzionerskog kluba iz Ciriha dosad pomogli direktno ili preko Humanitarnog mosta "Vesti". To su: porodica Ljubisavljević iz sela Stropsko, Dragana i Dragan sa njihovo jedanaestoro dece, bivši pastir Srba Stanković iz Kozjeg Dola kod Trgovišta, samohrana majka Radmila Drljača iz Vranja, familija Svetislava i Slađane Savić iz Buštranja kod Vranja sa desetoro mališana, porodica Gorana i Negoslave Nešić iz Kule kod Vladičinog Hana sa takođe desetoro maloletne dece, samohrani Sreten Stojanović, 58-godišnji invalid iz Donjeg Vranja i njegova deca, 16-godišnja Branislava i 15-godišnji blizanci Jovan i Jovana, pa sve do bolesnih, siromašnih i žrtava poplava...
Svaka čast, zemljaci!





 

2024 © - Vesti online