Četvrtak 13.07.2017.
21:44
Vestionline

Pokret slobodnih građana: Država ne štiti građane, sama je sazdana na nasilju

Twitter/@pokretslobodnih
Pokret slobodnih građana

Vulin ostavio u rasulu ustanove za socijalni rad

Pokret podseća da su za sedam dana ubijeni jedno dete i dve žene ispred Centara za socijalni rad, čija je osnovna namena da pomognu najugroženijim građanima i zaštite ih. To su samo najuočljiviji slučajevi nasilja koga je zemlja puna i od kog država ne štiti ljude, a sve češće je i direktan izvor nebezbednosti građana, navodi se u saopštenju.

Odbor za ljudska prava PSG podseća na ljude poginule u poplavama, u helikopteru, na dvoje diplomata, a onda i ambasadora u Libiji, na noćnog čuvara iz Savamale, plakatara vladajuće stranke na auto putu, pritvorenika u zatvorskoj bolnici, samoubistva radnika zbog neisplaćenih zarada.

U svetlu poslednjih tragičnih događaja, Pokret ukazuje na odgovornost sadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je bio na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja i koji je ustanove za socijalni rad ostavio u rasulu i podseća da ni za šta od navedenog niko u vlasti nije snosio nikakvu odgovornost.

Izveštaji ukazuju da državni organi koji su dužni da pruže zaštitu žrtvama nemaju dovoljno kapaciteta za efikasno postupanje, izostaje i neophodna profesionalna obuka kadrova koji se bave posebno osetljivim temama i da nedostaje svest kod najviših državnih službenika o ovim problemima i neophodnosti hitnih i sistemskih promena, stoji u saopštenju.

To, međutim, dalje se navodi, nije slučajna pojava, već rezultat politike konflikta i manipulacije nasiljem, koja se sa najviših državnih instanci i preko najmasovnijih medija upražnjava svakodnevno.

Apelujemo na najviše državne službenike da umanjuju štetu sprovodeći zakon i brinući o građanima više nego o svom položaju na poslu, poručuje Pokret slobodnih građana.

2024 © - Vesti online