Petak 14.07.2017.
00:44
J. L. Petković - Vesti

Poslednja kap pravde (4): NATO imao dokaze o zločinima

EPA//Valdrin Xhemaj
NATO ključan za istragu

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Srba na KiM, podseća da su NATO snage Kumanovskim sporazumom preuzele na sebe zaštitu svih građana na Kosovu, a da je pod takvom zaštitom ubijeno i nestalo više od 3.500, a proterano 250.0000 ljudi.

- Trebalo bi da se bave prvo odgovornošću mađunarodnih snaga za zločine nad Srbima. Osnivanjem ovog suda, međunarodna zajednica je abolirana, pa ćemo najverovatnije biti prinuđeni da tražimo osnivanje suda za njihovu odgovornost. Ne tvrdim da je međunarodna zajednica činila zločine, ali su se oni dešavali pred njihovom očima, a oni su preuzeli obavezu i odgovornost. Ni Milošević, ni Lazarević, ni Lukić nisu činili zločine, pa su odgovarali po komandnoj odgovornosti. Zašto ne bi i pripadnici međunarodnih institucija koji su trebali da štite - kaže sagovornik "Vesti". Dodaje da je svestan da je bilo zločina i nad Albancima, ali da posle 1999. sigurno na Kosovu nisu ostali ti koji su ih počinili.

Crna lista

Da su strane službe i te kako upoznate sa delovanjem OVK, ukazuje i podatak da se na crnoj listi SAD nalaze Džavit Haljiti, Kadri Veselji, Azem Sulja i Fatmir Ljimaj. Dik Marti je naveo da je ta tvrdokorna struja imala značajnu moć na Kosovu poslednje decenije, te da su im u tome pomagale zapadne sile koje su htele da održe stabilnost.

- Ostali su najpošteniji koji su verovali u pravdu, istinitost i demokratiju međunarodnih snaga, verujući da će ih zaštiti. Mislili su da nema čega da se plaše, jer ni mrava nisu zgazili - ističe on.
Dr Duško Čelić, predsednik uprave Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, smatra da je za uspeh suda od ključnog značaja saradnja sa NATO.

ikimedia.org/Julian Nitzsche

 

wikimedia.org/Julian Nitzsche

 

Poslednja kap nade:

1. Prve optužnice krajem godine?

2. Optuženička klupa za komandante

3. Slamka nade za porodice

- I javna je tajna da su pripadnici NATO-a po dolasku, preorali uzduž i popreko teritoriju KiM u potrazi za dokazima kojima bi se potkrepile nekoliko meseci ranije napisane i podignute optužnice pred Haškim tribunalom protiv državnog i vojnog vrha Srbije i SRJ. Svi dokazi, koji se nisu uklapali u taj cilj, uključujući i pronađene posmrtne ostatke žrtava koje nisu bile albanske nacionalnosti, bili su dokumentovani i arhivirani, ali sklanjani u stranu. Pronađene srpske žrtve ponovo su zakopavane u tzv. sekundarne grobnice. Želeo bih da verujem da je ovo prilika da srpske žrtve konačno dobiju jednak tretman sa albanskim i u arhivama NATO-a , tako što će dokazi u tim arhivama biti dostupni istražiteljima, tužiocima i sudijama. Želeo bih i da verujem da će im biti dostupne i arhive OVK.

Sutra - Poslednja kap pravde (5): Zaštita svedoka najvažnija

2024 © - Vesti online