Četvrtak 13.07.2017.
00:22
J. L. Petković - Vesti

Poslednja kap pravde (3): Slamka nade za porodice

EPA/ Crisstophe Karaba
Dik Marti

- Proteklih godina mi smo imenovali one za koje smo sumnjali na osnovu svedočenja članova porodica stradalih. To smo ponavljali u razgovorima sa predstavnicima tužilaštva. Porodicama ne ostaje drugo nego da verujemo i da se nadamo da će pravda biti zadovoljena - kaže Gordana Đikanović, član Udruženja porodica Kosmetskih stradalnika i novinarka koja godinama piše o stradanju Srba na KiM.

Profesor prava dr Duško Čelić i predsednik uprave Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, pak tvrdi da porodice žrtava na KiM ne očekuju previše od Specijalnog suda.

- Nažalost, to ukazuju, kako dosadašnja praksa Haškog tribunala za ratne zločine na prostorima bivše SFRJ, tako i skandalozna politička trgovina sponzora protivpravnog jednostranog proglašenja nezavisnosti - SAD i kosovske političke vrhuške u vezi sa formiranjem tih specijalizovanih veća, koja su deo pravosudne vlasti "nezavisnog Kosova". Proteklo je više od šest i po godina, od izveštaja Dika Martija u Savetu Evrope o organizovanim zločinima nad Srbima koje je u udruženom zločinačkom poduhvatu počinila tzv. OVK, ne bi li se uspostavio kakav-takav mehanizam za sprovođenje pravde, uz plebiscitarno protivljenje, ne samo nekadašnjeg vrha te organizacije, a sada nosilaca vlasti, već i čitavog albanskog društva na KiM - kaže Čelić.

V. Sekulić

Zavera ćutanja

Nade su i da bi ovi procesi mogli da dovedu do saznavanja istine o kidnapovanim Srbima koji se i danas vode kao nestali.
- Albansko-kosovsko društvo je do sada uporno odbijalo da se suoči sa tim da tragična prošlost na KiM nije bila crno-bela i da je bilo i brojnih srpskih žrtava. U tom društvu postoji "zavera ćutanja" o ovome. Put do istine o tragičnoj sudbini barem jednog broja kidnapovanih Srba jesu najavljeni sudski procesi. Specijalizovana veća će imati težak zadatak da, delujući pod pritiskom, neodobravanjem i protivljenjem, pokušaju da sprovede pošteno i fer suđenje - kaže dr Duško Čelić.

On smatra da način i vreme formiranja suda ukazuju da albansko društvo nije spremno da se suoči sa ratnim zločinima "organizovano i sistematski počinjenih od OVK." Ali i da zapadni međunarodni činioci, taj sud pre vide kao još jedno sredstvo upravljanja krizom na KiM, nego kao instrument pravde.

- Zbog toga porodice žrtava teško da mogu očekivati da će politički projekat u vidu tzv. specijalizovanih veća dovesti do istine i pravde za srpske žrtve na KiM - ističe Čelić.
Đikanović dodaje da porodice žrtava neće biti zadovoljne ako optužnice budu podignute "samo protiv marginalaca, onih koji su dobili naređenje", a ne i protiv odgovornih za zločine:
- Imena su svima poznata. Strepnja postoji, jer svi oni uživaju podršku zapadnih zemalja počev od SAD - zaključuje ona.

SUTRA: Poslednja kap pravde (4): Dokazi gurani pod tepih

 

 

2024 © - Vesti online