Utorak 11.07.2017.
18:29
aljazeera.net

Erdogan: Genocid u Srebrenici jedan od najsramnijih događaja u istoriji čovečanstva!

Reuters
Redžep Tajip Erdogan sa Bakirom Izetbegovićem (Foto: Arhiva)

Povodom obeležavanja 22. godišnjice zločina počinjenih u Srebrenici, turski predsednik je objavio poruku u kojoj je naveo da je "bolno sećanje na genocid koji se dogodio na današnji dan u Srebrenici i pred očima snaga Ujedinjenih nacija, koje su prethodno Srebrenicu proglasile sigurnom enklavom, a potom pasivno gledale ubijanje Srebreničana.

Erdogan je poručio "da zbog genocida koji se dogodio u Srebrenici mira nikada neće imati kukavice koje su krvoločnim zločincima predali u ruke 8.372 nevinih žrtava, među kojima su bili i stari i mladi, i muškarci i žene", prenosi Anadolija.

"Kako se taj stravični zločin ne bi više nikad ponovio, potrebno je da zasluženu kaznu dobiju svi oni koji su na bilo koji način odgovorni za to", poručio je Erdogan i dodao da se danas radi očuvanja mira u Srebrenici mora sprečiti širenje ideologije mržnje, rasizma i islamofobije.

"Svaku pohvalu zaslužuje napor naroda Bosne i Hercegovine koji želi u miru da živi sa svim svojim susedima, uprkos brojnim zločinima i nepravdi koju je iskusio u prošlosti", istakao je predsednik Turske.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da konkretnim potezima podrži očuvanje suvereniteta i celovitosti BiH, kao i da pomogne i olakša proces njenih evropskih i evroatlantskih integracija.

2024 © - Vesti online