Utorak 11.07.2017.
17:45
Vestionline

U budućnosti države više neće voditi predsednici, nego...

EPA/Daniel Kopatsch
Vladimir Putin i Angela Merkel

Mala grupa naučnika veruje da postoji alternativa, odnosno način da se predsednik sačuva od javnosti, ali i samog sebe. Kako je tehnologija napredovala, naučnici veruju da će moći da stvore takav nivo veštačke inteligencije da će jedan robot moći da donosi najvažnije odluke neometan privatnim životom kao ljudski predsednik. 

Ako zamišljate mašinu u stilu Terminatora, zaboravite! Radiće se o najobičnijem kompjuteru koji će rešavati najveće probleme jedne zemlje. Za razliku od čoveka, robot će brže procesuirati informacije i moguće rezultate određene politike. Mogao bi da predvidi nešto što ljudima ne bi čak ni palo na pamet, a bio bi i pouzdaniji od mnogih aktuelnih predsednika. 

Mark Vaser, dugogodišnji istraživač veštačke inteligencije, kaže da će, čim popravimo aktuelne nedostatke u postojećoj tehonolgiji, roboti donositi mnogo bolje odluke od ljudi. 

Ideja o ljudskom robotu provlači se kroz nauku decenijama. Još 1950. godine Ajzak Asimov je u svojim pričama pisao o robotima, odnosno o svetu u kojem mašine dostižu nivo inteligencije čoveka. Roboti su imali samo tri zakona koja su morali da poštuju, a jedan od njih je glasio da nisu smeli da povrede čoveka ni pod kojim okolnostima. 

Ipak, mnogi smatraju da u slučaju SAD robot-predsednik ne bi bio moguć, barem ne u skorijoj budućnosti. 

- Ako ste predsednk SAD, bavite se problemima koje niko u hijerarhiji nije sposoban da reši. Dakle, dobijate onaj najgori zadatak. A za najteže zadatke vam je potrebno meta-kognitivno razmišljanje, ono koje aktivira kreativno razmišljanje - kaže Ilija Nurbakš koji je radio na razvoju robota za Nasu.  

To znači da bi robot-predsednik morao da razvije ne samo mehaničku inteligenciju već i generalnu, koja će obuhvatati i kreativnost i fleksibilnost koju čovek poseduje.

2022 © - Vesti online