Utorak 11.07.2017.
17:15
sputniknews.com

Srbija čeka "Turski tok": Hoće li Amerikanci ponovo zaplašiti Bugare?

Reuters
Turski tok

Kako "Sputnjik" podseća, instrukcije Evropske unije i SAD Bugarskoj dovele su do gašenja "Južnog toka". 

Diplomata Srećko Đukić je po ovom pitanju, kako kaže, vrlo, vrlo oprezan optimista. "Nova američka administracija pokazuje istu odbojnost prema ruskom gasu u Evropi kao što je pokazivala svaka u prethodnih pola veka", kaže Đukić.

- Amerikanci su uvek bili protiv ruskog gasa i ne bi trebalo očekivati da će oni glasati za ruski gas namenjen pre svega Jugoistočnoj Evropi, ali verovatno će Evropa imati izbalansiran pristup izgradnji "Turskog toka". To je šansa koju treba da iskoriste Grčka, Bugarska, Srbija i Mađarska. To su pre svega zemlje kojih se to direktno tiče, jer preko njih gas iz Turske treba da krene ka severu - kaže on.

Najavljeno je da bi novi gasovod za transport prirodnog gasa do Mađarske trebalo da bude završen do kraja 2019. godine. Međutim, još nije definisano kako će se finansirati izgradnja gasovoda koji će prolaziti preko Balkana.

Srećko Đukić podseća da je "Južni tok" potopljen upravo zato što je trebalo da bude finansiran ruskim sredstvima, što je bila i glavna zamerka Brisela, da proizvođač ne može da bude i vlasnik gasovoda koji idu preko teritorije EU.

- Ključno je pitanje kako će se to rešiti, da li će uopšte biti dozvoljen ulazak ruskog kapitala na teritoriju EU, mi još nismo članica, ali Bugarska, Mađarska i Grčka jesu, pa i Rumunija. Pitanje je da li Evropska unija uopšte ima sredstva za to. Znamo iz ranijih projekata koje je pokušavala da realizuje, da Evropa kuburi sa finansijskim sredstvima, zato je to ključno pitanje - kaže Đukić.

Ako ovaj projekat bude realizovan, Srbija će biti u poziciji i da skladišti gas i transportuje ga u Evropu, sve do Austrije, što je izuzetno važno za energetsku bezbednost naše zemlje, ali i za ekonomiju Srbije, zaključuju stručnjaci.

2019 © - Vesti online