Ponedeljak 10.07.2017.
22:25
Vestionline

Dva skupa u Beogradu zbog Srebrenice, policija razdvajala (FOTO)

Tanjug
Policija između dva skupa

U isto vreme na Trgu Republike skup su održale i "Žene u crnom".

Srodnici ubijenih Srba iz Srebrenice okupili su se kako bi pokazali javnosti da su i oni žrtve, koji su u ratu u BiH izgubili svoje najbliže. Tim podovom Danica Lazarević iz Srebrenice rekla je novinarima da je u tom ratu izgubila tri brata, i da su joj tek skoro vraćena njihova tela, od kojih je telo jednog brata obezglavljeno. 

Ona kaže da porodice traže pravdu za sprske žrtve jer na njih do sada niko nije obraćao pažnju za razliku od pažnje koju međunarodna zajednica i javnost poklanjaju "Majkama Srebrenice". 

Simo Spasić iz Udruženja rekao je novinarima da su Muslimani žrtve iz 1995. godine, a Srbi od 1992. i da se, "ovde priča o srpskim žrtvama Srebrenice". 

- Prvo su sprske majke plakale pa onda muslimanske. Poštujemo i jedne i druge žrtve i samo tražimo pravdu, one (majke Srebrenice) su srećom uspele da dobiju neku pravdu, međutim sprske majke, očevi, sestre nisu - rekao je Spasić novinarima. 

Tanjug
 

Pola sata nakon početka ovog događaja na istom mestu na Trgu republike počeo je performans Žena u crnom koje su takođe obeležile, kako kažu genocid muslimana u Srebrenici.

Skupove su razdvajale jake policijske snage, u uniformama i u civilu, a incidenti nisu zabeleženi.

Staša Zajović iz te organizacije rekla je da se "Žene u crnom" zalažu da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenice, jer je strašno važno osuditi taj zločin nad muslimanima i okarakterisati ga kao genocid. 

"Žene u crnom" su na Trgu republike, na kojem se paralelno odvijao i skup majki srpskih žrtava Srebrenice, obučene u crnu garderobu nosile veliki transparent "odgovornost Srebrenica solidarnost priznajem".

Tanjug
 
2024 © - Vesti online