Ponedeljak 10.07.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: N. Durović

Mali junak nije zaboravljen

N. Durović
U mislima dobrih ljudi: Despot Lazić

Ipak, naši čitaoci na ovog mališana nisu zaboravili. Njegova gorka sudbina ostala je urezana u srce plemenite Vere Lotrian Jovanov iz Badena, rodom iz Ilinđa kod Vršca, koja se nalazi već više od dve decenije na radu u Austriji.

Misleći na ovog dečaka, nedavno je po svojoj ćerki Ljiljani prosledila u beogradsko Dopisništvo dar od 30 evra, kao i flaster mepilex transfer, jedini koje ovaj mališan može da koristi. Ove darove su reporteri "Vesti" odmah prosledili na kućnu adresu porodice Lazić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Hvala od srca toj divnoj ženi koja je mislila na Despota. Nama ti flasteri mnogo znače jer su veoma skupi. Ostalo je sve manje-više po starom. Nema nikakvih većih promena. Jedino je dobro što za sada imamo manju zalihu specijalnih flastera i zavoja, pa nas to čini spokojnijim. Činjenica je da Despotu svaku ranu previjamo da se ne bi inficirala, ali i dalje ostaju kraste i ožiljci. Naša najveća želja jeste da naučnici pronađu lek za decu leptire, kako se inače zovu oboleli od ove i po život opasne bolesti. Za sada je medicina nemoćna jer za buloznu epidermolizu još nema pravog leka - rekla je hrabra majka Sofija i dodala:

- Kao što sam više puta pominjala, naše dete ne može da se hrani normalno, svu hranu moramo da pasiramo, kako bi je progutao jer on ima i unutrašnje rane. Nažalost, i celo telo je prekriveno otvorenim ranama, zagrljaj i svaki poljubac nam je bukvalno zabranjen. Posebno u letnje doba. To utiče i na njega. Što je stariji, teže podnosi. Valjda će dati Bog da se pojavi lek, ne možemo samo ni da jadikujemo, tako je kako je. Njegov jedini prozor u svet je kompjuter. Svakako, iskoristiću i ovu priliku da se još jednom zahvalim svim dobim ljudima koji nam su bili ogromna podrška u protekle dve godine i bez kojih bi našem Despotu bilo mnogo teže.

Ništa bez podrške

Podsećanja radi, najveći deo novca Lazića odlazi upravo za specijalne i veoma skupe medicinske zavoje (flastere) kojima se previja. Na mesečnom nivou potrebno je oko 3.000 evra. Toliko novca Lazići ne mogu sami da sakupe jer su i Sofija i suprug Aleksandar bez stalnog posla. Upravo zato se o zdravlju Despota, dečaka heroja brinu ljudi dobre volje i velikog srca iz Srbije i dijaspore.

2024 © - Vesti online